werkcafe

WEP

Door Sebastiaan

Bij het Werkcafe Rotterdam is men meestal werkzaam als “wepper”, een suffix voor werkervaringsplaats (WEP). Het is bedoeld om mensen met grote afstand tot de arbeidsmarkt via gesubsidieerde banen werkervaring te geven. Het is geen stage lopen noch betaald werken, maar werken met behoud van uitkering.

Uitbuiting?
Er zijn discussies gaande of dit wel rechtvaardig is, want werkervaring waarin het leeraspect niet centraal staat, zoals bij een stage, is juridisch gezien een arbeidsovereenkomst en dan heeft men recht op het wettelijk minimumloon. Ook is het geen vrijwilligerswerk, want dat is op eigen initiatief. Bij de vakbond FNV vindt men de werkervaringsplaats daarom ook uitbuiting. Ook gaat het ten koste van betaald werk. Het CNV ziet het iets anders, omdat het beter is dan thuis op de bank te zitten, en dat het een gat in je CV voorkomt.

Aangezien beide vakbonden een geldig standpunt hebben, gelden er strenge regels voor de WEP. Je moet sowieso werkloos zijn, voldoende begeleiding hebben en het mag niet te lang duren. Ook moet er uitzicht zijn op betaald werk.

Inspectie SZW
Voel je je onderbetaald en vindt je dat je op zijn minst een minimumloon verdient, kun je een klacht indienen bij inspectie SZW, onderdeel van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Deze zal dan een onderzoek starten en dit kan leiden tot een boete voor de werkgever. Het is namelijk zo dat ongeveer 50% van de werkervaringsplaatsen voorheen door werknemers gedaan werden. Op dat moment is het duidelijk dat de werkgever misbruik maakt van de WEP.

Maar het kan ook de andere kant opgaan; werkplekken waar weinig te doen is, waar het slecht is georganiseerd en er gebrek is aan goede faciliteiten. Het doet dan in vele gevallen meer kwaad dan goed. Aan de ene kant krijg je routine en sociale contacten, maar door het gebrek aan nuttige en voldoende werkzaamheden kan men ook ontmoedigd raken. Dit wordt ook wel een ‘bore-out’ genoemd.

Er valt dus veel te zeggen over de effectiviteit en rechtvaardigheid van de WEP. Maar de bedoelingen zijn goed en dat is mensen weer op het juiste pad brengen. En dat is zeker belangrijk!

0 Vind ik leuk
0 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
10.393 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Bekijk ook

De Tour in Rotterdam

18-jul-2019 - Leuke dingen in de stad

Lees artikel