werkcafe

De Tour in Rotterdam

Door Sebastiaan

Rotterdam wil weer de Tour de France binnenhalen in 2023. Het zou gaan om een Grand Départ (Tourstart), wat al eerder geschiedde in 2010 en als een groot succes werd beschouwd. Leuk voor de liefhebber, maar wat kost zo’n Tourstart? En wat levert het op voor een stad?

Proloog 2010
In 2010 kwamen er op een regenachtige zaterdag maar liefst 450.000 toeschouwers naar Rotterdam, voor de proloog. Een proloog is een korte tijdrit onder de 10 kilometer, die zich dit keer dwars door de stad afspeelde.

Ook ik liep er rond en verbaasde me over de vele talen die ik om me heen hoorde; Italiaans, Spaans, Engels, Frans en nog een handvol Nederlandse dialecten. Ze kwamen allemaal naar Rotterdam voor dit fietsfeestje. Ik liep een gedeelte mee van het parcours, van Ahoy tot over de Erasmusbrug. Omgeven door een zee van uitbundige internationale fans en wat argwanend ogende lokale Rotterdammers. Om de minuut zoefde een renner voorbij met snelheden boven de 55 km per uur over het beregende asfalt en elke renner werd toegejuicht met hetzelfde warme enthousiasme. Een geslaagd dagje Rotterdam.

Grand Départ 2023
Een speciale delegatie van oud renners en organisatoren zijn van Rotterdam naar Brussel gefietst om daar hun kandidatuur kenbaar te maken aan de tourdirectie. In Brussel is namelijk de Tour van 2019 gestart en de tourdirecteur was uiteraard aanwezig. Burgemeester Aboutaleb was er ook, weliswaar per auto, om extra kracht bij te zetten aan de kandidatuur.

Prijskaartje voor een Grand Départ is €2,5 miljoen euro. Dit is enkel het bedrag wat aan de organisatie moet worden betaald. De totale kosten zijn veel hoger, naar verwachting tussen de 10 tot 12 miljoen euro. Zoveel kostte het ook in 2010. Veel geld, maar het leverde de horeca en bedrijven rond de € 30 miljoen op toendertijd.

Visitekaartje
Geld is uiteraard niet het enige wat telt. De Tour de France is een globaal evenement wat veel aandacht oplevert. Een wieleretappe duurt tussen de 4 en 6 uur en wordt in veel landen uitgezonden. Camerabeelden zijn er vanaf motoren en ook vanuit de lucht met meerdere helikopters. Daar kan geen reisprogramma tegenop.

Dat weten steden en landen als geen ander; een wielerkoers is een ideale manier om een visitekaartje af te geven aan de wereld. In 2018 werd de Ronde van Italië gestart vanuit Israël en tegenwoordig hebben we de Ronde van Turkije en de Ronde van de Emiraten. En laat de parcoursen van die rondes toevallig zijn uitgestippeld nabij de toeristentrekpleisters.

Het is niet goedkoop en makkelijk te organiseren, zo’n wielerevenement, maar je zet je stad of land wel even op de kaart. Dus hopelijk harkt Rotterdam die Tourstart 2023 binnen; het is goed voor de wielerfans, maar nog beter voor de stad.

1 Vind ik leuk
1 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
154.067 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Bekijk ook

De Tour in Rotterdam

18-jul-2019 - Leuke dingen in de stad

Lees artikel