werkcafe

Indicatie banenafspraak

Door Sebastiaan

Onlangs heb ik de beoordeling Indicatie banenafspraak gekregen van de gemeente Rotterdam. Bij velen zal dat geen bel doen rinkelen, dus wat is het precies? En voor wie is het van toepassing? Een Indicatie banenafspraak is een verklaring die u krijgt als u door een ziekte of handicap niet het minimumloon kunt verdienen. Deze afspraak valt onder de Participatiewet die in 2015 inging.

Normaliter zou deze doelgroep vallen onder de WAO of op sociale werkplaatsen, maar het kabinet heeft bepaalt dat er voor deze mensen aparte banen moeten worden gecreëerd, honderdduizend maar liefst, voor het jaar 2026. De overheid vindt namelijk dat personen met een fysieke of lichamelijke beperking onder aangepaste omstandigheden gewoon kunnen functioneren in de maatschappij, samen naast de “gezonde” werkende Nederlanders. Een idealistisch plan, maar hoe pakt het uit in de praktijk op dit moment?

Volgens dit artikel van 5 september 2018 is het aantal Indicatiebanen niet gehaald conform de afspraken die zijn gemaakt tussen de overheid en het bedrijfsleven. Werkgevers staan kennelijk niet te springen, met als gevolg dat deze arbeidsbeperkten thuis zitten te wachten tot hun nummertje naar voren komt. En de wachttijden zijn lang. Daar komt nog bij dat veel sociale werkplaatsen per direct zijn gesloten met het ingaan van de participatiewet, dus tijdelijke terugkeer kan ook niet.

Eind 2019 zal er een eindevaluatie komen van een tussenrapport dat is gemaakt, maar het is duidelijk dat er nog een hoop tekortkomingen zijn en dat de arbeidsbeperkten verder van huis zijn dan voor de Participatiewet.

 Lodewijk Asscher

Voormalig Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) tijdens het vragenuurtje.
Foto: Phil Nijhuis

 

 

0 Vind ik leuk
0 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
10.022 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Bekijk ook

De Tour in Rotterdam

18-jul-2019 - Leuke dingen in de stad

Lees artikel