werkcafe

VERSLAGEN WORKSHOPS WERKCAFÉ LIVE 7 MEI 2018

Door Lila

Workshop De Mallemolen van het leven

Verzorgd door François Reijnders

Het leven is een mallemolen, en wij zitten er met z’n allen in. Hoe harder hij gaat, hoe leuker het wordt. Als de molen te snel stopt, kan je eraf vallen.

François Reijnders heeft zijn eigen loopbaan en persoonlijk verhaal gebruikt als voorbeeld van hoe het kan lopen. Niet alles is zo rooskleurig als het lijkt.

Hij heeft best veel gedaan en meegemaakt op zowel professioneel als persoonlijk vlak. In de prille jaren 60 is hij begonnen als reclametekenaar. Vervolgens is hij overgestapt naar een baan als publiciteitsmanager, waar hij ontdekte dat zijn kracht ligt in organiseren. Hierna werd hij commercieel adjunct directeur voor een drukkerij. Hij kreeg vervolgens een baan als algemeen directeur voor een groot bedrijf in de scheepvaart in Den Haag, ook al had hij de papieren niet.

Uiteindelijk is François zelf van de mallemolen gevallen toen het bedrijf, dat hij gekocht had in Vlaardingen, failliet ging. Hij had zijn huis als kapitaal gebruikt. Tegelijkertijd begon zijn moeder te dementeren en is zijn vrouw ernstig ziek geworden en overleden. Ook kwam hij erachter, dat hij een buitenechtelijke kind was. Zijn biologisch vader was kapitein en misschien ook best wel een arrogante man, aldus François. Bovendien kreeg hij te horen dat hij kanker had.

Hij kwam voor de rechter in verband met zijn bedrijf. Het werd hem allemaal teveel en hij liet zijn emoties de vrije loop in de rechtszaal, waardoor de rechter hem tegemoet kwam. Uiteindelijk hoefde hij zijn medewerkers niet te vertellen dat ze naar huis moesten. Hij kreeg financiële steun om zijn bedrijf voort te zetten, een nieuwe start, en ook deels kwijtschelding van de bank.

Over zijn ervaringen heeft hij een niet gepubliceerd boek geschreven met de titel “De Mallemolen – 1096 dagen”.

François besefte, dat hij toch wel gekregen heeft wat hij nodig had en is ervan overtuigd dat wij allemaal lessen krijgen op ons levenspad en achteraf ook in zullen zien dat wij die nodig hadden.

Hij moedigde ons aan om nooit op te geven en liet een plaatje zien van een veld gele tulpen met in het midden een rode tulp. Hij gaf ons de opdracht ons in te denken de rode tulp op de arbeidsmarkt te zijn. Zorg dat je je onderscheidt van andere mensen en boven de massa en het maaiveld uitsteekt.

Als voorbeeld gebruikte hij een verhaal over een man uit Hong Kong, die naar zijn sollicitatie gesprek zwom. De brug was dicht, maar dat was voor hem geen hindernis. Hij kwam drijfnat aan op zijn gesprek. Toch heeft hij de baan gekregen. Een andere meneer bood zijn vrouw aan in een advertentie om de aandacht te trekken, wat haar wel de baan opleverde.

Blijf vooral positief denken. Denk bij jezelf wat jou passie is. Zelf schrijft Francois iedere dag. Vaak komen onbewuste dingen naar boven. Als je ontslagen wordt, of als dierbare mensen komen te overlijden, zal jij een proces van rouw ingaan. Als je schrijft, zullen je diepste gedachten naar boven komen.

Denk ook aan je kleding als je op gesprek gaat. Je wilt immers een goede eerste indruk maken. Vraag om hulp in jouw netwerk. Je bent zelf ook een product. Het is beter iets te ondernemen en te falen, dan te slagen in het niets doen. Wie een brug slaat, kan altijd heen en terug.

François gaf een lijst met tien tips om mee naar huis te nemen:

1/ Alles stroomt en niets blijft;  2/ Wat je nu doet kan zorgen voor een betere toekomst;  3/ Er is meer goed aan je dan niet goed;  4/ Iedereen maakt fouten;  5/ Omarm imperfectie;  6/ Je doet je best;  7/ Je verdient je eigen onvoorwaardelijke liefde;  8/ Er is altijd een mogelijkheid;  9/ Ga alleen de strijd aan met jezelf;  10/ Je kunt zelf veranderen hoe je tegen dingen aankijkt.

Toch wel veel stof om over na te denken.

Door Merve 

Workshop Succesvol met LinkedIn 

Verzorgd door Leni Minderhoud

Afgelopen 7 mei waren er weer diverse workshops bij Werkcafe Rotterdam, ik heb voor de workshop LinkedIn gekozen, die werd gegeven door Leni Minderhoud.

Wat weten we eigenlijk over Linkedin? Hoe werkt LinkedIn?

Iedereen heeft het er wel over, maar misschien heb jij er nog geen duidelijk beeld van.
LinkedIn is een gratis online sociaal netwerk gericht op werkzoekenden, zoals naar werkgevers.

Netwerken met LinkedIn

De bedoeling van LinkedIn is te netwerken. Je probeert je groep van relevante zakelijke contacten zo groot mogelijk te maken. En je laat elkaar gebruik maken van elkaars netwerk. Je kunt bijvoorbeeld kennis en interesses met elkaar delen, vragen stellen, vacatures plaatsen of vacatures vinden.

Wat zetten mensen allemaal op hun LinkedIn-profiel?

Je kunt een LinkedIn-profiel min of meer vergelijken met een openbaar curriculum vitae. Je vult je profiel dan ook met je gegevens, zoals je naam, je huidige functie en het huidige bedrijf, je vorige functies en werkgevers, je opleidingen en je specialisaties.

Wat zijn de voordelen van een LinkedIn-profiel?

  • Je bent zichtbaar voor recruiters die LinkedIn afstruinen op steekwoorden en zo misschien wel op jouw profiel uitkomen.
  • Je kunt op je profiel (onderaan) aangeven dat je geïnteresseerd bent in nieuwe banen.
  • Je vergroot je zichtbaarheid voor jouw vakgenoten en potentiële werkgevers of opdrachtgevers.
  • Je kunt binnen LinkedIn op relevante steekwoorden gevonden worden; hoe vollediger je je profiel invult hoe beter je gevonden wordt.
  • Je kunt van elkaar leren door informatie te delen op LinkedIn.
  • Wanneer je voor een sollicitatiegesprek wordt uitgenodigd kun je op LinkedIn zoeken naar informatie over je gesprekspartners en aanknopingspunten vinden voor het gesprek.

 

Door Liesbeth

Workshop Loopbaanopstelling

Verzorgd door Ludwig Tummers

Wat is je loopbaanopstelling, wat blokkeert je, wat kun je aan en waar zitten de knelpunten. Dit is waar deze work-shop over gaat.

Ludwig Tummers nodigt de mensen uit in één woord te vertellen waar het struikelblok voor henzelf zit. Zo passeren zelfvertrouwen, geloof, overzicht en nog een aantal andere punten de revue. Daarop werd iemand aangewezen die vervolgens een stand-in voor zichzelf moest kiezen en een motivator ofwel dynamo. Beiden gingen in de kring staan en zij moesten het gevoel dat ze hadden over de persoon die hen gekozen had zien uit te beelden en over te brengen. Een pittige klus, die je niet zomaar één twee drie in de vingers en je gevoel hebt. Daarop gaf Ludwig zijn commentaar en een aantal van ons workshop deelnemers hadden er zichtbaar baat bij.

Dit ging zo verder door tot de pauze. Een goed voorbeeld van psychologische hulp en systeemtherapie, waarin de heer Tummers is gespecialiseerd.

Hoe kom je beter in het leven te staan en hoe los je je struikelblokken op. De bedoeling van deze therapie/workshop is je problemen daadkrachtiger aan te pakken en een goede basis voor je levensgeluk te creëren. Eén workshop is natuurlijk niet voldoende, maar zo proef je toch even aan dit mechanisme en krijg je in ieder geval een indruk van wat de loopbaanopstelling inhoudt.

Na de pauze heb ik een andere workshop gevolgd – de Malle Molen van het leven, door Francois Reijnders. Zie het verslag van Lila Lundquist.

0 Vind ik leuk
0 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
5.960 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Bekijk ook

De Tour in Rotterdam

18-jul-2019 - Leuke dingen in de stad

Lees artikel