werkcafe

Shampoo? Nee, no-poo! Gebruik roggemeel….

Rijstwater shampoo

Laat rijst 20 minuten wekendoor Lila

door Lila

Roggemeel, rijstwater, appelazijn, rozemarijn en water gebruiken als shampoo? Ja, het kan! Steeds meer mensen kiezen voor ‘no-poo’. Dit betekent dat ze natuurlijk alternatieven zoeken voor shampoo.

Als je echt wilt weten wat voor chemische rotzooi je allemaal op je lichaam, gezicht en hoofd smeert, zou je heel wat tijd en moeite moeten investeren. Op iedere shampoo, make up en creme etiket staat vaak een lange lijst onbekende ingrediënten. Deze chemicaliën komen allemaal in jouw lichaam terecht en dat is vast niet goed voor je. Sommige van deze ingrediënten kunnen ook kankerverwekkend zijn.

Ingriëdienten komen in lichaam terecht

Het zal wel lekker ruiken, maar de geur is vaak ook kunstmatig, en dus ook niet bepaald gezond. Je kunt het vaak ook nog jaren lang bewaren en het blijft hetzelfde. Daar zijn heel wat conserveringsmiddelen voor nodig. Wil jij echt dat dit in jouw lichaam terecht komt?

Shampoo? Nee! No-poo!

Je zou ervoor kunnen kiezen om natuurlijke ingrediënten te gebruiken. Veel mensen hebben al gehoord van de ‘no poo’ beweging. Dit zijn mensen die geen shampoo meer willen gebruiken. Er zijn talloze manieren en recepten online te vinden om iets anders dan shampoo te gebruiken.

Seef de zemelen eruit

Seef de zemelen uit de roggemeel

Rijst Water shampoo

Rijst eruit seven

Een vaak voorkomende methode is om bicarbonaat soda te gebruiken om jouw hoofdhuid schoon te maken en daarna te spoelen met appelazijn verdund met water. Dit werkt wel totdat je merkt dat jou haar uit begint te drogen.

Mooi haar met rijstwater

Een ander alternatief is gefermenteerd rijstwater. In rijstwater zitten inositol en aminozuren, wat heel goed is om je haar te verstevigen. Tevens kun je rijstwater ook gebruiken als gezichtstonic voor de onrustige huid.

De Yao vrouwen in China schijnen gefermenteerd rijstwater te gebruiken om hun haren te wassen. Hierdoor zouden hun haren tot hun oude dag helemaal zwart blijven. De vrouwen laten hun haar groeien tot aan hun enkels en dan binden ze het bovenop hun hoofd.

Meng de roggemeel met water

Rijstwater fermenteren op kamer temperatuur

Om gefermenteerd rijstwater te maken, week een halve kop kleefrijst in twee koppen water voor vijftien minuten. Giet het

Rijst water

Rijstwater op kamer temperatuur laten staan

water hierna in een fles en gebruik de rijst voor het avondeten. Laat de rijstwater vervolgens één à twee dagen op kamertemperatuur staan. Na twee dagen krijgt het water een wat zurige geur. Dit betekent dat het fermentatieproces al begonnen is. Bewaar het daarna in de koelkast. Je kunt het met kraan water verdunnen, en gebruiken in plaats van shampoo. Hoe langer je het bewaart, hoe zuurder het rijstwater wordt.

Roggemeel, boordevol vitaminen

Het klinkt gek, maar een derde optie is om roggemeel te gebruiken. In roggemeel zitten b vitamines, die heel goed voor je

Klein beetje azijn nodig

haren en hoofdhuid zijn. Neem één à twee eetlepels roggemeel en zeef de grote stukjes eruit. Meng dit met wat water en verwerk het door je haar. Je kunt spoelen met een paar eetlepels appel azijn, wit azijn kan ook, verdund met water. Wel goed spoelen, want anders blijft misschien wat meel in je haren.

Roggemeel werkt verassend goed als alternatief voor shampoo. Je hoofdhuid wordt schoon. Je haar zacht en glanzend. Na een tijdje zul je misschien ook merken dat je haren voller en mooier worden dan voorheen.

Mooier haar met azijn en rozemarijn
Rozemarijn, azijn, water mengsel

Rozemarijn, azijn, water mengsel

Je kunt ook kiezen om één druppeltje rozemarijn olie verdund met water, samen met wat azijn, te gebruiken om je haren te spoelen. Rozemarijn olie

schijnt heel goed te zijn voor je haren. Het zal de groei van je haren bevorderen. Tevens schijnt het behulpzaam te zijn als je last hebt van roos. Daarnaast heeft rozemarijn een frisse, natuurlijke geur.

Ga zelf aan de slag

Zo zijn er talloze natuurlijke alternatieven voor zelfzorgsproducten uit de winkel. Je kunt zelf aan de slag gaan. Het hoeft niet veel geld te kosten. En je hoeft je niet meer af te vragen wat voor enge chemicaliën in jouw lichaam terecht komen.

 

0 Vind ik leuk
0 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
8.966 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Bekijk ook

De Tour in Rotterdam

18-jul-2019 - Leuke dingen in de stad

Lees artikel