werkcafe

Pasen

Door: Merve

Belangrijk Christelijk feest

 

Pasen wordt gezien als één van de belangrijkste christelijke feesten. Met Pasen herdenken de christenen de opstanding van Jezus Christus uit de dood, nadat hij aan het kruis gestorven was. Hij stierf voor de zonden van de mens. Pasen is het feest van het leven van de hoop, van het leven na de dood.



Heidens feest



Pasen is niet elk jaar op dezelfde zondag, maar op de eerste zondag die volgt op de volle maan na het begin van de lente. Paaseieren en hazen van chocolade hebben niets met het christelijk feest te maken. Het ei en de paashaas zijn symbolen van nieuw leven en vruchtbaarheid. Ze verwijzen naar heidense vruchtbaarheidsfeesten die vroeger rond deze tijd werden gevierd. Ze komen uit een traditie van lentefeesten die veel ouder is dan de christelijke.



As woensdag



Aswoensdag is de eerste dag van de 40-daagse vasten periode voorafgaand aan Pasen, en is in de katholieke traditie het begin van de 40 dagen durende Vastentijd, die tot en met  Stille Zaterdag duurt. Het is meestal een katholieke gebeurtenis dat er op Aswoensdag palmtakjes worden verbrand, en met de as die overblijft wordt er een kruisje op de voorhoofd getekend


Witte donderdag



Op de donderdag voor Pasen wordt de laatste avondmaaltijd herdacht die Jezus met zijn twaalf leerlingen hield.



Goede vrijdag



Op goede vrijdag  herdenken christenen de kruisiging en de dood van Jezus.



Stille zaterdag


Stille Zaterdag, ook wel Paaszaterdag, is de zaterdag die voorafgaat aan Pasen. De Kerk herdenkt Jezus’ verblijf in zijn graf. Het is een dag van stille bezinning die eindigt bij aanvang van de paaswake.



Paasmorgen



De paasmorgen feestelijk beginnen door samen te ontbijten en daarna naar de paasviering. Jong en oud bij elkaar, een echte traditie. Heel veel gezinnen houden op eerste paasdag een paasontbijt, en kunnen kinderen gekookte eieren verven of chocolade eieren zoeken. Voor ouderen zijn er dan ook paasmarkten die ze kunnen bezoeken. Ook zijn de pret- en vakantieparken vanaf Pasen weer open, zo dat veel gezinnen een park bezoeken, op eerste of tweede paasdag.



Eerste Paasdag


De opstanding van Jezus Christus. Valt altijd op de eerste zondag na de eerste volle maan in de lente.



Tweede Paasdag


Tweede Paasdag heeft geen enkele kerkelijke achtergrond. Een mogelijke verklaring is dat mensen Pasen vroeger zo belangrijk vonden dat zij één dag niet genoeg vonden om het te vieren.


Haasje, haasje hupla hop, kleur je mooie eitjes op, breng ze rond met goede wensen: Vrolijk Paasfeest, beste mensen!

(Bron: Wikipedia)

0 Vind ik leuk
0 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
13.812 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Bekijk ook

De Tour in Rotterdam

18-jul-2019 - Leuke dingen in de stad

Lees artikel