werkcafe

Museumwoning Huis Sonneveld

Door Robbert

Huis Sonneveld
Huis Sonneveld

Wat te doen met je geliefde op een regenachtige zaterdag? De hele dag in bed blijven? Dat kan natuurlijk, maar dat wordt dan ook weer zo’n sleur. Nee, niet vandaag, vandaag ma­ken we een uitstapje. We gaan een be­zoekje brengen aan het Huis Son­ne­veld. “Kom schat, doe je broek aan, we gaan.”
Zo gezegd, zo gedaan. Innig gearmd liepen we door de druilerige regen naar de Jongkindstraat om daar op de hoek met de Rochussenstraat een prachtig huis aan te treffen. Daar stond het dan, in volle glorie, Huis Sonneveld.

Totaalkunstwerk

Bibliotheek
Bibliotheek

De museumwoning is gebouwd in de jaren 1932-33 in de stijl van het Nieuwe Bouwen. De ontwerpers, Brink­man & Van der Vlugt, waren architecten die het Feyenoordstadion de Kuip bouwden en wereldberoemd werden met de Rot­ter­damse Van Nelle­fabriek.
De museumwoning is een “totaal­kunst­werk van architectuur, interieur en kunst.” Hier kun je ervaren hoe het was om in 1933 heel modern te wonen. Het huis werd gebouwd in opdracht van Albertus Sonneveld, één van de drie di­rec­teu­ren van de Van Nellefabriek, en zijn vrouw als woonhuis voor zichzelf en hun twee dochters.
Bijzonder aan deze woning is dat Brinkman & Van der Vlugt behalve het huis ook het volledige interieur hebben ontworpen. Voor de inrichting hebben ze voornamelijk meubels van de beroemde meubelontwerper Gispen gekozen.

Zitkamer
Zitkamer

Lullige slofjes

Al meteen na binnenkomst was het feest. We moesten lullige slofjes aan over onze schoenen zodat we de vloe­ren en tapij­ten niet zouden be­scha­di­gen. Je kan in het huis op eigen houtje ronddwalen maar je kan ook een audiotour volgen zodat je de nodige details over het huis en de inrichting aan de weet komt en hoort hoe de familie Sonneveld hier in die tijd leefde.
Ook voor kinderen is er een audiotour, Logeren bij Leonard, waarbij de kleinzoon van de familie hen alle geheimen van het huis influistert. Aan de hand van zijn logeerkoffer ontdekken de kinderen samen met Leonard de speciale rol die ontwerp in het huis speelt.

Vorsicht geboten!

De inrichting van het huis en alle kunstvoorwerpen zijn absoluut de moeite waard om eens te gaan bekijken. Wees wel heel voorzichtig. Je mag bijvoorbeeld gerust kastjes open doen en overal waar je bij kan neuzen. Maar kom geen centimeter te dicht met je vinger bij een object d’art want dan gaat alles loeien, weet ik nu uit eigen ervaring.

Museumwoning Huis Sonneveld
Jongkindstraat 12
Tel.: 010 440 1200
Geopend: di-wo-do-vr-za-zo van 11.00 uur tot 17.00 uur

1 Vind ik leuk
1 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
5.025 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Bekijk ook

De Tour in Rotterdam

18-jul-2019 - Leuke dingen in de stad

Lees artikel