werkcafe

Pepernoten of Kruidnoten

 

Pepernoten of kruidnoten

 

Door: Merve

Bij Sinterklaas horen pepernoten en kruidnoten, en het is toch het gezelligst en het lekkerst om ze zelf te maken! Pepernoten zijn wat minder knapperig dan kruidnoten en worden gemaakt met stroop, wat een andere smaak geeft. Maar omdat het nu bijna 5 december is, vind ik het de hoogste tijd dat ik dit recept voor pepernoten met jullie deel. Wat is er leuker dan met de kinderen pepernoten bakken

Hoe is de pepernoot ontstaan?

Het eten van pepernoten is een Nederlandse traditie waarvan de oorsprong teruggaat tot de zestiende eeuw. In die tijd kregen kinderen bij het Sinterklaasfeest pepernoten die gemaakt waren van deegresten van peper- en kruidkoek.


Ingrediënten
voor circa 10 personen

– 150 gr boter
– 125 gr donkere basterdsuiker
– 10 gr speculaaskruiden
– 250 gr zelfrijzend bakmeel
– 4 el melk

Bereiden
Voorbereiding: 30 min  –  Bereiding: 15 min  –  Klaar in: 45 min

  1. Verwarm allereerst de oven voor op 160 °C. Kneed dan de boter, de suiker, de speculaaskruiden, het zelfrijzend bakmeel en zout naar smaak goed door elkaar.
  2. Voeg lepel voor lepel de melk aan het beslag toe, zodat het een lekker soepel deeg wordt. Bekleed ondertussen de bakplaat met bakpapier.
  3. Maak vervolgens lange rollen van het deeg. Snijd de rollen in gelijke stukjes. Vorm er daarna kleine balletjes van, leg ze op de bakplaat en druk vervolgens ze een beetje plat. Bak deze dan in de oven in in ca.15 min. gaar en lichtbruin. Haal ze uit de oven en laat ze tenslotte helemaal afkoelen.

Drie versiertips

1. Bestrijk de pepernoten met chocoladeglazuur en versier ze met witte eetbare chocolade vormpjes.
2. Bestrijk pepernoten met poedersuikerglazuur (zelf maken door poedersuiker en limonadesiroop te mengen) en versier met eetbare suiker vormpjes.
3. Bestrijk de pepernoten met chocolade glazuur en versier ze met knispers.

TIP: Je kunt ook poppetjes of andere figuren uitsteken uit het deeg en deze afbakken, zo heb je heerlijke taai taai koekjes.
Geniet van deze heerlijke pepernoten

 

1 Vind ik leuk
1 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
3.628 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Bekijk ook

De Tour in Rotterdam

18-jul-2019 - Leuke dingen in de stad

Lees artikel