werkcafe

Trompenburg Tuinen en Arboretum, idyllische rust in de stad

door: Menno

Arboretum Trompenburg herfstWie heeft er geen behoefte aan rust? Stedelingen hebben in het bijzonder hun rust hard nodig door alle stadsprikkels om zich heen. Je kent het wel, druk druk druk. Al het lawaai van auto’s in de stad en dan gaat dat klereding (ook wel mobieltje genoemd) ook nog de hele tijd af. Ik wil alleen nog maar RUST!!! Deze zeer welkome rust kun je zoeken ergens ver weg op de hei in Drenthe, maar dit hoeft niet. Je hoeft zelfs de stad niet eens uit. In Kralingen, aan de Honingerdijk (naast het Excelsior-stadion), ligt namelijk het idyllische Trompenburg Tuinen en Arboretum.

Geschiedenis Arboretum

De prachtige botanische tuinen van het Arboretum zijn sinds 1958 toegankelijk voor publiek. Maar de geschiedenis van het park gaat nog veel verder terug. In het jaar 1820 (na Christus, dat dan weer wel) werd Trompenburg als park aangelegd. Halverwege de 19e eeuw kwam de buitenplaats in het privébezit van de familie Hoey Smith. In 1928 werd daadwerkelijk begonnen met de verzameling van bijzondere bomen en struiken. In dat jaar had de vierde generatie van deze rijke familie namelijk besloten een arboretum aan te laten leggen.
Inmiddels telt Trompenburg Tuinen en Arboretum ongeveer 4000 verschillende soorten bomen, planten en struiken.

Het best bewaarde geheim van Rotterdam

Als student liep ik vroeger dagelijks over de Honingerdijk, op weg naar de colleges van de HES. Hemelsbreed kwam ik dan op 50 meter loopafstand van het arboretum. En toch heb ik nooit weet gehad van dit idyllische park in Kralingen. De prachtige botanische tuinen behoren dan ook tot de best bewaarde geheimen van Rotterdam.

Mijn bezoek

Na een korte reis met tram 21 kom ik vrij gestresst aan bij halte Honingerdijk in Rotterdam Kralingen. Twee minuten later word ik in het ontvangstgebouw welkom geheten door de receptioniste. En weer een paar minuten later hoor ik helemaal niets meer. Geen getoeter meer van auto’s of geschreeuw van kinderen.
Koikarpers Arboretum TrompenburgWerkelijk een oase van rust, met alleen nog maar groen om me heen. Wat heerlijk, ik heb uitzicht over het kalme heldere water, waarin de felgekleurde koikarpers relaxed hun rondjes zwemmen. Rustig lopend over de keurig onderhouden paden komen de plantenliefhebbers volledig aan hun trekken. Enkele zomereiken zijn al 200 jaar oud, ook is er nog een esdoorn die de oprichting in 1820 heeft meegemaakt.

cactustoppers Arboretum

 

 

Een absolute aanrader is de woestijnkas. Hierin staan ontelbaar veel soorten cactussen uit alle delen van de wereld. Op bordjes bij de cactussen  kun je alle wetenswaardigheden lezen die over de soorten bekend zijn.

Voedselbos

Momenteel wordt door de organisatie hard gewerkt aan de realisatie van Voedselbos de Overtuin. Dit voedselbos gaat ruimte bieden voor ontmoeting, educatie en participatie op het gebied van natuur, voedsel en tuinkunst. Dit project moet medio 2018 gereed zijn.Herfstkleuren arboretum Trompenburg

Meerdere malen per maand zijn zijn er in het arboretum evenementen. Denk hierbij aan zondagmiddagwandelingen met speciale thema’s en in december weer de kerstmarkt.

Kortom, Trompenburg Tuinen en Arboretum is een heerlijke plek waar je in alle seizoenen kunt genieten van bijzondere planten, bomen en struiken en vooral rust. Bovendien kom je er met de Rotterdampas ook nog eens gratis in.

Meer informatie over Trompenburg Tuinen en Arboretum is te vinden op hun mooie website, zie hier de link → Trompenburg Tuinen & Arboretum.

11 Vind ik leuk
11 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
7.697 keer bekeken

Reageren

Reacties

MennovanRoon
Menno 23 oktober 2017
Echt het best bewaarde geheim van Rotterdam!!!!

Bekijk ook

De Tour in Rotterdam

18-jul-2019 - Leuke dingen in de stad

Lees artikel