werkcafe

Vier seksuele diversiteit in Rotterdam op de vierde editite van Rotterdam Pride!

Op donderdag 21 september is het tijd voor de vierde editie van Rotterdam Pride! Dit jaarlijkse evenement is een viering van seksuele diversiteit.  Het staat ook voor de maatschappelijke gelijkheid voor LHBTQI+-mensen. De afkorting LHBTQI+ staat voor lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders, queers, interseksuelen. De eerste Rotterdam Pride vond plaats in september 2013.

Rotterdam Pride

Veel meer dan een feestje

Veel mensen denken dat Pride – ook vaak bekend als Gay Pride – alleen een excuus is voor homoseksuele mensen om te kunnen feesten. Voor een deel klopt dit, alleen staat het voor meer dan dat. Er wordt niet alleen gelijkheid voor ieder mens gevierd, er vinden ook subevenementen plaats.  Deze schenken aandacht aan waar er in de maatschappij nog geen gelijkheid is en hoe dit verbeterd kan worden. In Nederland is bijvoorbeeld het homohuwelijk erkend vanaf 2001, waarmee wij het eerste land ter wereld waren waar twee mensen van hetzelfde geslacht in het huwelijksbootje kunnen stappen. Dit was een mooi begin.

Pride Walk

Maar gelijkheid in de maatschappij is nog niet voor iedereen vanzelfsprekend. Voor transgenders (mensen die zich met een ander gender identificeren dan het geslacht waarmee ze geboren zijn) gelden weliswaar wel dezelfde rechten als ieder ander, maar is er in de maatschappij nog steeds te veel onbegrip.  Hierdoor worden zij niet overal gelijkwaardig behandeld. Door steeds meer aandacht te schenken aan wie/wat transgenders zijn en hoe zij zichzelf en het leven ervaren kan er mee begrip worden getoond.  Zo kan voor hun een gelijkwaardige behandeling in de maatschappij stapje voor stapje groeien.

pride walk

amsterdam pride

De eerste Gay Pride in Nederland vond plaats in Amsterdam in 1996. Het hoogtepunt van dit evenement is de bekende canal parade. Hierin varen versierde boten met daarop uitgedoste mensen met verschillende seksuele voorkeuren en genderidentificaties, door de grachten van Amsterdam. Dit groeide uit tot een jaarlijkse, driedaagse festiviteit waar mensen vanuit de hele wereld op af komen.

 

Pride Walk 02Tip: de Pride Walk!

De eerste Rotterdam Pride vond plaats in september 2013. Dit begon als een bescheiden evenement  met in plaats van een kanaalparade de zogenaamde Pride Walk. De Pride Walk is een optocht die op zaterdag 23 september om 11:00 uur start in het Leuvehoofd park en om 13:00 uur eindigt op het Pride Festival. Het programma van Rotterdam Pride bestaat uit veel meer dan deze optocht! Mocht je je solidariteit willen tonen aan het doel van Rotterdam Pride, dan is het meelopen met de Pride Walk optocht de perfecte manier!

Meer informatie over Rottterdam Pride en het programma vind je hier.

1 Vind ik leuk
1 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
1.388 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Bekijk ook

De Tour in Rotterdam

18-jul-2019 - Leuke dingen in de stad

Lees artikel