werkcafe

Poppenkast Binnenwegplein

door Ben

Ik kan mij herinneren dat ik als klein kind met mijn familie in het centrum was in de zomer. En nadat we lekker ijsjes hadden gekocht (3 bolletjes; vanille, aardbei en pistache) liepen we richting de metro. Toen heette dit station nog Churchillplein, nu is het metrostation Beurs. Maar voordat we aankwamen bij de ingang van het metrostation, was ik afgeleid door geluiden vanaf het plein ervoor.

poppenkastOp het pleintje was namelijk een poppenspel aan de gang. Kinderen zaten (of stonden) op de bankjes, terwijl ze keken naar het theater. Er werd enthousiast meegeleefd met het verhaal. Dit was wat ik hoorde toen ik hier langsliep. Ik wilde gelijk weten wat er zo leuk was, en ik was niet de enige van de familie. Dus gingen we ook op een bankje zitten om te kijken naar de voorstelling. Ik weet niet meer waar de voorstelling over ging, maar ik weet wel dat ik mij ontzettend vermaakt heb. Door de jaren heen heb ik verschillende voorstellingen gezien. Ze gingen over draken, prinsessen, rovers, helden, avonturen op zee, kortom allemaal dingen die kinderen leuk vinden. Als ik zie hoe populair Game of Thrones is, dan denk ik dat volwassenen ook veel lol kunnen beleven aan de voorstellingen van het poppentheater.

Poppenkast geschiedenis

De poppenkast op het Binnenwegplein bestaat al 37 jaar. In 1980 is het poppentheater geopend door de toenmalige burgemeester André van der Louw. Sinds deze tijd worden er in de zomer voorstellingen gegeven op woensdagen, zaterdagen en zondagen. In 2015 bestond de poppenkast op het Binnenwegplein 35 jaar. Op zaterdag 30 mei kwam burgemeester Aboutaleb de vlag uitsteken.poppenkast Hij hield ook een toespraak, waarin hij toegaf dat hij als kind al bij de poppenkast kwam. Ook werden de poppenspelers onderscheiden met de erespeld van de NVP Unima. Deze speld wordt uitgereikt door de Nederlandse Vereniging van het Poppenspel aan mensen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de vereniging of die iets betekenen voor het poppenspel in het algemeen.

De Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur (RRKC) heeft door de jaren heen een aantal keren geadviseerd om de poppenkast te sluiten. Dit is steeds voorkomen door de Rotterdamse gemeenteraad na het aanbieden van zeer veel handtekeningen. Zo zie je hoeveel nostalgie en jeugdsentiment waard kan zijn. Veel mensen hebben goede jeugdherinneringen aan het poppentheater en nemen nu hun kinderen mee naar de voorstellingen.

Toch weer open dit jaar

Er zijn vorig jaar duizenden handtekeningen verzameld voor het openblijven van de poppenkast. Daarom heeft wethouder van Mobiliteit, Duurzaamheid en Cultuur Pex Langenberg zelf besloten om de poppenkast open te houden. Ditmaal buiten het cultuurplan. De gemeente schreef hierover het volgende in een persbericht: “Zij zullen voortaan vanuit een ander budget worden gefinancierd.” Door dit besluit blijven de voorstellingen van de poppenkast op het Binnenwegplein gratis. Bij de poppenkast hangt wel een donatiedoos; de Dankjewelbus. Deze is er omdat het budget steeds kleiner wordt.

Info

Van zaterdag 6 mei tot woensdag 13 september worden er elke woensdag, zaterdag en zondag voorstellingen gegeven bij de poppenkast op het Binnenwegplein. De voorstellingen beginnen om 13.30 uur, 14.30 uur en 15.30 uur en zijn gratis. Een vrijwillige bijdrage wordt wel op prijs gesteld. Kijk op de facebookpagina voor meer informatie.

 

0 Vind ik leuk
0 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
1.081 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Bekijk ook

De Tour in Rotterdam

18-jul-2019 - Leuke dingen in de stad

Lees artikel