werkcafe

‘Ik heb geen inspiratie’

door Ben

“Ik heb geen inspiratie.” Dit is een excuus dat ik wel eens hoor als reden dat iemand iets niet heeft gedaan. Maar een gebrek aan inspiratie betekent niet dat er niets kan worden gedaan. Als je een stuk tekst moet schrijven, maar je weet niet waarover, dan kun je een aantal dingen doen om toch productief bezig te zijn.

Als je een taak moet ondernemen maar je weet niet hoe, dan hoef je ook niet te wachten op ‘inspiratie’ om stappen te maken. Er zijn altijd manieren om dichter bij jouw doel te komen. Wachten op inspiratie is passief. Terwijl je ook op een actieve manier bezig kan zijn. Als voorbeeld bespreek ik de stappen die ik neem bij het schrijven van een artikel voor de website.

Stappenplan

Voor de mensen die bekend zijn met de website; elke week proberen we artikelen te schrijven over een aantal vaste onderwerpen. Dus als ik over één van deze onderwerpen ga schrijven, dan heb ik de eerste stap al gezet. Als ik zelf een onderwerp moet verzinnen, is dit de eerste stap. Wanneer ik geen ‘inspiratie’ heb voor een onderwerp, dan denk ik na over wat ik de afgelopen maand heb gedaan of ben tegengekomen. Meestal komt dan een onderwerp bovendrijven. Als dit echter niet lukt, dan lees ik het nieuws om te zien wat interessant is.

Onderzoek

Hierna kan ik verder met de volgende stap: Brononderzoek. Het is prima om een artikel te schrijven vanuit mijn eigen oogpunt, maar de feiten over het onderwerp geven mij een houvast waaromheen ik het artikel kan schrijven. Als ik de informatie heb verzameld, kan ik verder met de volgende stap:

Opzet

Een artikel op de website heeft meestal deze opzet: Introductie, informatie, betoog/beschouwing, conclusie. De tekst begint met een korte introductie waarin het onderwerp kort wordt uitgelegd. Dit kan door middel van een anecdote of gewoon een beschrijving van de situatie. Daarna komt het stuk met uitgebreide informatie over het onderwerp. Eventueel gevolgd door een betoog van mijn mening of een beschouwing van verschillende standpunten. Tot slot is er alinea waarin een conclusie staat over het onderwerp.

Schrijven

Dit is natuurlijk de belangrijkste stap. Ik moet niet te lang nadenken over het onderwerp. Dan ga ik twijfelen en kom ik niet aan schrijven toe. Doordat ik de opzet van het artikel weet kan ik ook beginnen met schrijven wanneer ik geen inspiratie heb. Ik kan stukken informatie en meningen neerzetten bij de onderdelen van de tekst. Dan is dit gelijk een ruw klad van het artikel. Van deze kladversie kan ik het uiteindelijke artikel maken.

Tot slot

Het belangrijkste bij het doen van een taak is het opsplitsen in stukken. Probeer nooit in één keer alles te doen. Het is een stuk overzichtelijker wanneer ik in stappen werk aan het voltooien van de opdracht. Op deze manier wordt het niet overweldigend. Bovendien krijg ik het gevoel dat ik vooruitgang boek wanneer ik een stap heb afgerond.

4 Vind ik leuk
4 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
1.822 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Bekijk ook

De Tour in Rotterdam

18-jul-2019 - Leuke dingen in de stad

Lees artikel