werkcafe

Het recept van de week: Spaghetti alla puttanesca

door Ilidio Tavares

Zoals ik al vermoedde verwijst de naam van dit gerecht naar vrouwen van lichte zeden… In het Kaapverdiaans en Portugees betekent ‘puta’ namelijk een prostituee. Maar inderdaad is het in het Italiaans – ‘la puttana’ – hetzelfde. Een saus waarvan de oorsprong niet geheel duidelijk is, maar die is opgedoken in het Italië van de jaren zestig. Sommigen zeggen dat dit gerecht komt uit een beruchte buurt in Rome… Hoe dan ook; het is weer tijd voor ideeën voor het bereiden van lekker eten! Het recept van de week – voor deze week – is Spaghetti alla puttanesca.

Waar we hier over praten is een ongelooflijk lekkere saus, die snel en gemakkelijk te maken is. Als u de smaak van zelfgemaakte pastasauzen eenmaal te pakken heeft zult u nooit meer een saus uit een potje halen bij de grootste kruidenier van Nederland, maar met schort om en het mes in de hand de kunstenaar zijn in de keuken…

De ingrediënten

Voor de saus:
6 eetlepels olijfolie
500 gram tomaten
100 gram zwarte olijven
eetlepel kappertjes
2 teentjes knoflook
1 rode verse chilipeper
6 ansjovisjes uit blik
2 eetlepels verse bladpeterselie

Voor de pasta:
350 gram spaghetti
olijfolie
een bouillonblokje

De bereiding

Ontvel de tomaten; dompel deze een korte tijd onder in kokend water, daarna in koud water. U kunt de tomaten daarna pellen. Snijd de tomaten doormidden, en ontdoe ze van de pitjes en het vocht. Maak daarna reepjes van het vruchtvlees.

Snijd de olijven doormidden of in plakjes. Spoel de kappertjes af, en voeg dit alles bij elkaar.

Snijd de knoflookteentjes in plakjes, en ook de chilipeper. Laat de ansjovisjes uitlekken, en snijd ze in stukjes, of prak ze met een vork. Laat dan in een dikke pan – bijvoorbeeld een braadpan – de olijfolie heet worden op matig vuur.

Voeg dan de ansjovis, de knoflook en de chilipeper toe, en bak gedurende een minuut. Voeg daarna de olijven, tomatenreepjes en kappertjes toe, en laat dit alles vijf minuten koken.

Breng ondertussen op hoog vuur een pan met veel water aan de kook. Als het water het kookpunt heeft bereikt; voeg dan het bouillonblokje toe en laat dit oplossen. Voeg daarna een beetje olijfolie toe, en daarna de spaghetti! Laat de pasta koken tot al dente. Snijd de peterselie fijn.

Laat de spaghetti dan uitlekken, en doe het in de pan met de hoerensaus. Voeg ook de peterselie toe, en roerbak alles gedurende een minuut.

De pasta is dan klaar om gegeten te worden! Heerlijk ook met geraspte parmezaanse kaas. In plaats van spaghetti is andere pasta natuurlijk ook interessant. Wat te denken bijvoorbeeld van rigatoni? Ook kunt u gedroogde chilipeper gebruiken, en het kan absoluut geen kwaad om er meer peper in te doen. Wat ook geen kwaad kan, is om het gehele blikje ansjovis te gebruiken… Waarom zuinig zijn met iets dat zo lekker is?

Eet u vooral smakelijk!

 

1 Vind ik leuk
1 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
1.204 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Bekijk ook

De Tour in Rotterdam

18-jul-2019 - Leuke dingen in de stad

Lees artikel