werkcafe

Zomergevoel

Door Ben

We hebben er lang op moeten wachten, maar sinds een aantal weken is de zomer weer begonnen. Dan bedoel ik natuurlijk niet de zomer volgens de kalender. Maar ik bedoel de zomer qua weer. De maanden hiervoor was het steeds tussen de 5 en 15 graden met bewolking en hier en daar een bui. De zon had blijkbaar geen zin om zich te laten zien. Gelukkig is dat nu wel anders. Het kwik stijgt tot boven de 30 graden en het KNMI geeft zelfs waarschuwingen vanwege de droogte. Bovendien was er vorige week een zonintensiteit record gebroken. Volgens het KNMI is juni zelfs op weg naar een warmterecord. De zomer is echt begonnen.

Zomergevoel

Door de plotselinge stijging van de temperatuur merk ik hoeveel het humeur van mensen afhangt van het weer, ook van mijzelf. Als de zon doorkomt zijn mensen vrolijker, vriendelijker, en leeft de stad helemaal op. Weg zijn de grauwe grijze luchten en de sombere gezichten. De zon schijnt en de mensen glimlachen weer, maken een praatje en genieten zichtbaar van het leven.

Ik fiets naar mijn werk sinds de verhuizing van Werkcafé Rotterdam naar het centrum. Regelmatig moet ik uitwijken voor auto’s die geen voorrang verlenen, mensen die de deur van hun auto open doen zonder te kijken, of bestuurders die haaientanden op de weg negeren. Maar nu de zon is doorgebroken rijden mensen rustiger en krijg ik soms voorrang op plekken waar ik niet eens voorrang heb. Dat is voor mij een stuk fijner en ontspannender fietsen. Toen het weer wat minder was, moest ik toch een stuk alerter zijn in het verkeer. En soms moest ik dan ook flink in de ankers om een ongeluk te voorkomen.

Vrolijk

Ik ben zelf ook een stuk vrolijker als het lekker weer is. Ik heb meer energie en ik heb meer zin om leuke dingen te doen. Het heeft er natuurlijk ook mee te maken dat ik lekker weer associeer met vakantie. De zomer is traditioneel de tijd om op vakantie te gaan. En toen ik op vakantie ging in de winter, was dat meestal naar een warm land. Zodat ik de kou in Nederland kon ontvluchten. Ik ben onlangs op vakantie geweest en had de hele tijd prachtig weer. Daarna kwam ik helemaal uitgerust thuis en ik kan eerlijk zeggen dat ik ontzettend heb genoten van mijn vakantie. Het weer heeft daar zeker aan bijgedragen. Als het veel had geregend, dan had ik waarschijnlijk een stuk minder kunnen genieten. En misschien was mijn hele vakantie dan letterlijk en figuurlijk in het water gevallen.

Op het moment van schrijven heeft het KNMI gewaarschuwd voor extreme temperaturen en droogte in oost en zuid Nederland. Dit betekent dat de temperatuur boven de 30 graden kan stijgen en dat er niet mag worden gebarbecued of gerookt in bossen. Vanwege de aardopwarming zullen dit soort dagen waarschijnlijk een stuk vaker voorkomen. Maar misschien is deze hitte een beetje te veel van het goede. Van mij mag het best de hele zomer tussen de 25 en 30 graden zijn. Maar er moet wel een beetje wind zijn voor de verkoeling. Nu moet alleen ik nog uitzoeken bij wie ik deze suggestie moet indienen. Zodat dit de werkelijkheid wordt, en ik de hele zomer mijn zomergevoel kan behouden.

2 Vind ik leuk
2 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
935 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Bekijk ook

De Tour in Rotterdam

18-jul-2019 - Leuke dingen in de stad

Lees artikel