werkcafe

Couscoussalade met kip en peterselie

De Oorsprong van couscous

‘Couscous’ (kuskus) is een verbastering van het Arabische woord ‘keskes’. Een keskes is een uit twee delen bestaande kookpot die veel gebruikt werd door woestijnbewoners omdat dit een effectieve manier is om water te sparen in het droge klimaat. Omdat couscous altijd werd klaargemaakt in een keskes, werd het gerecht kuskus genoemd. Omdat de twee onderdelen van de kookpot de vorm van twee bekers hebben, werd de kookpot keskes genoemd. Het woord beker is in het Arabisch ‘kes’, en twee bekers worden dus ‘keskes’ genoemd. De Berbers noemen de kookpot ‘ikineksu’ of ‘tikint’.

Naast dat het gerecht couscous genoemd wordt, wordt het door de Arabische bevolking in Noord-Afrika ook wel taam (طعام) genoemd. Taam verwijst naar de gekookte couscous zonder kruiden, groenten en vlees. De Berberse benaming voor het gerecht is kesksoe. Verschillende Noord-Afrikaanse landen hebben een andere uitspraak, zo wordt het in Tunesië en Libië kuseksi genoemd, in Egypte kuskusi wat weer lijkt op het Arabische ‘kuskus’, in Marokko en Algerije kesksu, en door de Toeareg keskesu.

Ingrediënten

4 personen

  • 500 gram kipkluifjes
  • 317 gram Marokkaanse couscous (pakket)
  • 3el amandalschaafsel
  • 1 citroen
  • 3 el olijfolie
  • 40 gram platte peterselie (bakje à 20 gram)
  • 3 bosuien

Keukenspullen

  • bakpapier

Bereiden

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Leg de kipkluifjes op het bakpapier en wrijf ze in met de couscouskruiden (uit het pakket). Bak ze in de oven in ca. 30 min. goudbruin en gaar. Bereid ondertussen de couscous en de rozijnen (uit het pakket) volgens de aanwijzing op de verpakking.
  2. Rooster vervolgens in een droge koekenpan met antiaanbaklaag het amandelschaafsel in 2 min. bruin. Breng op smaak met zout en laat afkoelen op een bord. Pers de helft van de citroen uit, snijd de rest in smalle partjes. Meng de olie met het citroensap en breng op smaak met (versgemalen) peper en zout. Snijd de peterselie grof en de bosui in ringetjes.
  3. Schep de dressing, bosui en de helft van de peterselie door de couscous. Breng op smaak met (versgemalen) peper en zout. Bestrooi vlak voor het serveren met het amandelschaafsel en de rest van de peterselie. Serveer met de kip en citroenpartjes.

Eet smakelijk!

2 Vind ik leuk
2 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
2.005 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Bekijk ook

De Tour in Rotterdam

18-jul-2019 - Leuke dingen in de stad

Lees artikel