werkcafe

‘’Vrijwilligers’’ markt

Door Gilles

Werkcafé Rotterdam was 13 december uitgenodigd om met een standje op de vrijwilligersmarkt te staan aan het Afrikaanderplein. Deze markt was een initiatief van Vrijwilligerswerk Rotterdam en de gemeente om mensen met een bijstandsuitkering aan vrijwilligerswerk te helpen. Samen met veel andere stichtingen stonden we in een zaal in buurtcentrum ‘t Klooster achter een standje met ons promotiemateriaal en met informatie over wat we zoal doen als Werkcafé.
De potentiële vrijwilligers kwamen gedurende de dag in groepjes binnen en liepen een rondje langs de stands. Dit was handig geregeld door de organisatie om te voorkomen dat iedereen op hetzelfde moment zou besluiten om langs te komen.

Wat me het meest opviel was dat de meeste bezoekers niet heel gemotiveerd over kwamen in hun zoektocht naar vrijwilligerswerk. Na wat navragen bleek dat zo’n beetje iedere bezoeker hier was omdat ze dat moesten doen van hun matchmaker van de gemeente. Ze waren dus min of meer verplicht om contactgegevens achter te laten bij één van de aanwezige organisaties.

“vrijwilligers”

Wat ik me afvraag in dit geval is of je het dan nog wel vrijwilligerswerk kan noemen als mensen het doen omdat ze anders gekort worden op hun uitkering. Ook vraag ik me af of het zinnig is voor een organisatie om een ‘vrijwilliger’ aan te nemen die niet gemotiveerd is. En of dit een organisatie niet meer tijd en moeite kost dan dat het oplevert.
Wat netwerken betrof was de markt wel een succes. Het gaf ons de kans om contact te leggen met medewerkers van andere organisaties en onze workshops onder de aandacht te brengen.

Wat me hierbij wel weer opviel is hoeveel van deze organisaties werk doen wat een belangrijk maatschappelijk doel dient. Werk waarvan ik me afvraag waarom het geen betaalde functie is. Grootste voorbeeld hiervan vind ik altijd het werk wat zich bezighoud met de verzorging van ouderen. Maar er was ook een organisatie aanwezig die zich bezighield met groenvoorziening waarvan ik me afvroeg waarom dit soort werk door een vrijwilligersorganisatie moet worden gedaan
 
Al met al gaf de vrijwilligersmarkt een interessant inzicht in de wereld van vrijwilligerswerk en de mooie initiatieven van de vrijwilligersorganisaties.
Ik heb echter zo mijn vraagtekens bij of een markt zoals dit de manier is om mensen te motiveren om te helpen.

3 Vind ik leuk
3 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
1.590 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Bekijk ook

De Tour in Rotterdam

18-jul-2019 - Leuke dingen in de stad

Lees artikel