werkcafe

Schuldhulpverlening: de feiten op een rijtje

Door: Gilles en Linda

SCHULPHULPVERLENING

spaarbank

Als je veel schulden hebt en er niet meer mee om kan gaan, kom je in aanmerking voor de schuldhulpverlening.
Schuldhulpverlening is per gemeente georganiseerd. De overheid biedt richtlijnen aan hoe de gemeente hiermee moet omgaan, het wordt dus niet concreet voorgeschreven en verschilt derhalve van gemeente tot gemeente.

In Rotterdam kan de Kredietbank Rotterdam (KBR) je hier mee helpen.
Deze schuldhulpverlening is gratis maar als je je niet aan de afspraken houdt kan de gemeente ervoor kiezen om de hulp te stoppen.
Met alleen vragen over schuldhulpverlening kun je terecht bij de Vraagwijzer in jouw deelgemeente.

Er zijn in Rotterdam vier mogelijkheden wanneer je jezelf aanmeldt; schuldregeling, budgettraining of budgetbeheer.

Schuldbemiddeling

Als het saneringskrediet niet mogelijk is, dit kan zijn doordat je inkomen niet stabiel genoeg is, kom je bij de schuldbemiddeling terecht. Hier wordt gekeken hoeveel je verdient en hoeveel je kunt aflossen, de KBR doet dan een voorstel aan de schuldeisers. Maandelijks spaar je een bepaald bedrag bij de KBR dat zij dan weer jaarlijks aan de schuldeisers terugbetalen. Dit zal altijd binnen 36 maanden vallen. Tijdens deze maanden zul je met veel minder moeten rondkomen.

Saneringskrediet

Dit is het bedrag wat je leent van de KBR om alle schulden in een keer af te betalen. Dit bedrag komt voort uit een berekening van de KBR over hoeveel jij in drie jaar kunt afbetalen. Op deze manier ben je in een keer van al je schuldeisers af en moet je alleen nog maar de KBR aflossen. Als je daar mee klaar bent, ben je schuldenvrij.

Budgetbeheer

Al je maandelijkse inkomen maak je over naar de KBR. Zij betalen daarmee al jouw rekeningen en vaste lasten. Daarnaast maken ze ook elke week of maand een bedrag over naar jou waarvan jij de rest kunt betalen, dit zal altijd een laag bedrag zijn.

Hoe meld je jezelf aan?

Informatie over de kredietbank is te vinden op de deze link.
Kredietbank is telefonisch bereikbaar via 14010.
Of je kunt langsgaan bij de Vraagwijzer in jouw deelgemeente. Let op: elke vraagwijzer heeft andere openingstijden, allemaal te vinden op deze pagina.

Bij het allereerste gesprek met de vraagwijzer hoef je nog geen papieren of bewijzen mee te nemen.

2 Vind ik leuk
2 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
4.068 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Bekijk ook

De Tour in Rotterdam

18-jul-2019 - Leuke dingen in de stad

Lees artikel