werkcafe

Keuzes maken, hoe doe ik dat?

Door Lorna

Keuzes maken, het kan een van de moeilijkste dingen zijn waar je tegen aanloopt. Het blijft maar malen in je hoofd en je hebt geen idee of je nou links of rechts moet gaan. Wat er ook weer voor zorgt dat je stil blijft staan. Het ergste van geen keuzes kunnen maken is dat het lijkt of het anderen zo makkelijk afgaat. Als je aan mensen vraagt, hoe doe jij dat? Krijg je vaak het antwoord, ik volg mijn hart en ze adviseren je hetzelfde te doen. Alleen is jouw hart muisstil, je hoort en voelt niks, nou alleen verwarring dan. Hoe kan je ervoor zorgen dat je toch een keuze maakt. Hier een paar tips die misschien kunnen helpen bij het maken van je keuze.

Tip 1: Bespreek je keuzes niet met teveel mensen

Zoveel verschillende mensen, ook zoveel verschillende meningen. Dit kan zorgen voor verwarring. Stel je zelf de vraag, waarom vraag ik zoveel mensen, is het omdat ik bang ben om de keuze te maken? Zolang ik blijf vragen hoef ik geen keuze te maken. Besef daar dan ook gelijk mee dat je stil blijft staan. Je vraagt advies maar komt ook niet verder. Zorg dat jij je beperkt tot 2 á 3 mensen. Niet iedereen hoeft je plan of keuze te weten. Dit kan zorgen voor juist meer druk want er zullen vragen komen zoals, heb je al een keuze gemaakt, weet je het wel zeker? Dit kan weer voor twijfel zorgen. Als je die twee of drie mensen hebt gekozen zorg dan ervoor dat het mensen zijn die eerlijk zijn, het niet laten afhangen van wat ze zelf vinden en dat ze kennis hebben van de situatie. Iemand die geen idee heeft over het onderwerp zal je wellicht meer laten twijfelen.

Tip 2: Zorg dat je over de juiste informatie beschikt

Kennis van zaken maakt je keuze meestal minder zwaar. Als je weet hoe iets in elkaar zit kan je het naast jouw situatie leggen en kijken of het mogelijk is. Je kan dingen beter op een rij zetten en je weet waar je wel of niet over moet twijfelen. Misschien zijn er onbekende mensen die je voor zijn gegaan en erover geschreven hebben, dit kan twijfels wegnemen. Ook kan het een beter beeld geven door dat je weet dat het al eerder is gedaan en die mensen ook tegen dezelfde dingen ben aangelopen.

Tip 3: Het voor en tegen lijstjes

Het lijkt misschien heel kinderachtig of gek maar dit soort lijstjes werken nog steeds. Zeker met de informatie die je hebt verzameld kan je dan op een meer realistische manier het lijstje maken. Je weet dat het niet alleen lijstjes zijn op basis van gevoel maar ook van feiten die je hebt opgezocht.

Tip 4: Begin anders klein

Ben je bang om grote beslissingen te nemen, kan je ook klein beginnen. Maak kleine keuzes die niet een hele grote impact hebben. Je kan van klein naar steeds grotere stapjes gaan. Vergeet niet dat voor je kon lopen je eerst moest leren kruipen, voor je kon praten je eerst brabbelde en voor je zelf kon eten je eerst nog happen kreeg. Het begon klein maar nu is alles groter.

Tip 5: geen keuze is stilstaan

Blijven nadenken over je keuzes is eigenlijk stilstaan. Door teveel nadenken ga je steeds meer twijfelen en bevries je bij wijze van spreken. Hoe langer je na denkt, hoe langer het duurt voor er iets gebeurt en dat is zonde. Ook als je niet kan kiezen kan je iets doen. Misschien moet je je keuze even bewaren als dat kan. Om er over een tijdje met nieuwe energie weer naar te kijken, soms vallen dan dingen meer op een plek. En geloof me als je geen keuze maakt zal het altijd door je hoofd rondspoken als een geest die een huis onveilig maakt.

Het lijkt misschien zo makkelijk geschreven mijn tips. Maar ik ben ook iemand die vaak twijfelt en aan bijna honderd mensen vraagt of het een goede keuzes is. Alleen er gebeurde dan vrij weinig want uiteindelijk moet ik zelf de keuzes maken. Om er voor te zorgen dat niet honderd spoken door je hoofd gaan met de vraag, wat als, kan je beter het aanpakken, oplossen, keuzes maken en afhandelen. Want tijd gaat snel en het zou jammer zijn dat je bevroren en met spoken in je hoofd achter blijft. Daar is het leven te mooi voor.

2 Vind ik leuk
2 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
1.404 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Bekijk ook

De Tour in Rotterdam

18-jul-2019 - Leuke dingen in de stad

Lees artikel