werkcafe

De geschiedenis van sprookjes

Sprookjes wie kent ze niet, we zijn er mee opgegroeid. Op school of voor het slapen gaan, het is voor iedereen een stukje geschiedenis van hun kindertijd. Maar hoe zijn sprookjes nou eigenlijk ontstaan, wie heeft bedacht dat korte maar krachtige verhalen goed zijn voor kinderen en hun ontwikkeling.

Voor mij betekenen sprookjes even wegduiken in een fantasie wereld, maar ook de herinneringen die het mee brengt aan de juf die voor het eerst zo een sprookje aan mij voorlas. Sprookjes maken mij vrolijk en daarom was ik ben benieuwd, waar deze meesterlijke verhalen toch vandaan komen. Ik ben eens op zoek gegaan naar de geschiedenis van sprookjes, hopelijk kan ik door mijn onderzoek wat nieuwe licht laten schrijnen op deze verhaaltjes.

De geschiedenis
Vroeger verzonnen mensen verhalen over het leven, gehuld in een laag fantasie. Die verhalen werden dan verteld rond het kampvuur aan jong en oud. Vooral in de middeleeuwen, de tijd van heksen en tovenaars ontstonden veel sprookjes. Normen, waarden, goed, kwaad, rijk en arm hadden een groot onderdeel in het verhaal. Na de uitvinding van de boekdruk kunst begonnen mensen de sprookjes op te tekenen, dit gebeurde door verschillende mensen en daarom zitten er ook verschillen in de sprookjes.gam

Sprookjes de zeventiende eeuw
De Italiaanse schrijver Giambattista Basile uit de zeventiende eeuw (1575-1632) was een van de eerste die vijftig sprookjes op papier zette. Zijn meest bekende verhalen zijn, Belle en het Beest ook wel De dochter en de koopman. In Friesland is dit zelfde verhaal bedacht onder de naam De witte wolf. Andere sprookjes die hij verzamelde waren Petrosinella (Repunzel), De domoor, Het sprookje van de reus (Tafeltje-dekje), De twee gebroeders en De zoons van de koopman.

 

Charles Perrault tekende in die tijd een aantal sprookjes die wij kennen als, De sprookjes van moeder gans, Doornroosje, De gelaarsde kat, Assepoester en Klein duimpje. In de Efteling zijn deze sprookjes te bekijken en te beluisteren.

Jean de la Fontaine schreef fabels over dieren met menselijke eigenschappen. Bekende fabels zijn De raaf en de vos, De haas en de schildpad, De leeuw en de rat en De spin en de zwaluw.

De gebroeders GrimmGrimm
In de negentiende eeuw trokken taalgeleerden Jacob en Wilhem Grimm door Duitsland om volksverhalen en volkssprookjes op te schrijven. In dertien jaar verzamelde ze zo een 200 verhalen. Katharina Dorothea Viehman leverde zo 37 sprookjes voor de verhalenbundel van Grimm. De verhalen van Grimm zijn bij ons zeer bekend, verhalen zoals, Sneeuwwitje, Hans en Grietjes, De kikkerkoning en Repelsteeltje.

 

Hans Christian Andersen
Hans Christian Andersen kwam uit een arm gezin, toch kon hij later naar naar een goede school. Al was school voor hem niet echt een gelukkige tijd omdat hij gepest werd, Andersen was een romanticus en wilde eigenlijk acteur worden. In tegenstelling tot de gebroeders Grimm, die verhalen verzamelden, komen de sprookjes van Andersen uit zijn eigen fantasie. Het sprookje wat volgens zeggen autobiografisch is ‘Het lelijk eentje’, vertelt over het leven van Andersen, dat ongelukkig begon maar uitmondde in een erkend en beroemde schrijver. Bekende sprookjes van Andersen zijn, De prinses op de erwt, De kleine zeemeermin, Het meisje met de zwavelstokjes, De nieuwe kleren van de keizer, De Chinese nachtegaal, De sneeuwkoningin, De Tondeldoos en De Rode schoentjes.

andersen

Populairste sprookjes in Nederland
De sprookjes van de bovenstaande schrijvers en verzamelaars zijn erg populair in Nederland. Sprookjes zoals Roodkapje, Sneeuwwitje, Assepoester, en Doornroosje zijn het meest populair.

Conclusie
Als kijk naar wat ik heb gelezen en heb onderzocht, moet ik eerlijk zeggen dat ik heel veel dingen niet wist. Ik heb altijd erg opgekeken naar de fantasie van de gebroeders Grimm, terwijl ze de verhalen niet zelf hebben bedacht maar hebben verzameld. De verhalen van Andersen vond ik soms best treurig maar als ik dan lees dat hij gepest is kan ik begrijpen waar het vandaan komt. Belle en het beest was altijd een van mijn favoriete Disney tekenfilms, maar nu ik weet dat het is geschreven door een Italiaanse schrijver begrijp ik de sfeer ook, van het kasteel en kleding. Het is ook mooi om te zien hoe sprookjes zich hebben ontwikkeld en dat verhalen al vroeger soms konden veranderen. Misschien is het leuk om een keer een verhaal te pakken en dan te kijken hoe het zich over de jaren heen zich heeft ontwikkeld. Wat is er veranderd en wie hebben die veranderingen aangebracht. Maar dat komt wie weet een andere keer.

Bron: Kunst en Cultuur info

Wikipedia

Door Lorna

1 Vind ik leuk
1 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
1.260 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Bekijk ook

De Tour in Rotterdam

18-jul-2019 - Leuke dingen in de stad

Lees artikel