werkcafe

idealen loslaten en focussen op 1 doel

Door Edwin

Soms is het voor ons belangrijk om bepaalde idealen los te laten, zodat we nieuwe idealen kunnen ontdekken. We kunnen ons ontzettend blind staren op een bepaald idee dat we ooit hebben gevormd over onszelf en onze toekomst. Anders gezegd zou je soms je dromen kunnen laten varen, wakker worden en dan door nieuwe ervaringen ook nieuwe dromen krijgen.

Begrijp me niet verkeerd! Ik zou niet graag willen dat jij jezelf opzij zet om iets te kiezen wat helemaal niet goed is voor jou. Maar ik geloof dat een mens meer kan dan ze vaak zelf denken.

We zijn wel degelijk in staat om te veranderen. Het kan alleen wel ontzettend veel tijd en energie kosten waardoor veel mensen er maar liever niet aan beginnen. Verandering kost nou eenmaal tijd en die moet je jezelf wel gunnen. Het kan echt niet over één nacht ijs.

Tekening van een koppige ezelIk ben ontzettend koppig en eigenwijs. Soms zijn dat leuke eigenschappen, maar ik besefte me recent dat ik mij echt teveel blind staarde op dat ene beroep, op die ene toekomst waar ik dikwijls van droomde. Misschien is dit voor mij op dit moment helemaal niet (meer) realistisch of haalbaar is. En ik denk ook dat ik mezelf tekort doe als ik nu niet wat meer ga kijken naar andere mogelijkheden. Het gaat immers nu een stuk beter met mij… Wie weet wat voor mogelijkheden er wel niet zijn.

Tegelijkertijd ben ik iemand die aan allerlei dingen tegelijk zit te denken. Er zijn allerlei dingen die ik wel zou willen leren.  Ik heb ook al best veel pogingen ondernomen maar zonder daarbij duidelijke doelstellingen te formuleren. Ik kan uit eigen ervaring zeggen dat dit gewoon echt niet werkt.

Opruimen (decluttering)

De laatste tijd lees ik op social media steeds meer over opruimen. Hoe het opruimen (en wegdoen van spullen) op een bepaalde manier, in een bepaalde volgorde voor blijvende orde en rust kan zorgen in huis. Ik vind dat allemaal heel interessant en ik pas het graag op mijn manier toe op de rommel in mijn eigen leven.

Ik kijk daarbij zelf niet direct naar de letterlijke rommel in huis. Ik ben een sloddervos en daar voel ik me tegenwoordig ook prettig bij. En tegenwoordig valt het best mee met die rommel! Maar de chaos in mijn hoofd zou ik heel graag willen opruimen. Je zou natuurlijk kunnen stellen dat een opgeruimd huis ook zorgt voor een opgeruimd hoofd… En dat is voor een deel ook zo, maar de chaos in het hoofd blijft toch aanwezig. Ik moet daar op een andere manier mee om leren gaan.

Illustratie van een hoofd met pijlen in diverse richtingenAl die zaken en bijzaken, al die wensen en dromen… Ze dwarrelen door mijn hoofd en als ik me al weet te concentreren op 1 onderwerp dan ben ik al weer heel snel afgeleid, of verveeld. Ik hou me te veel vast aan te veel strohalmen. Nou is daar niet altijd wat mis mee, maar ik zou ook graag wat meer willen leren over 1 specifiek onderwerp. Ik zou me graag wat meer willen focussen op 1 onderwerp, met dus een duidelijk doel.

Chaos te lijf gaan

En dat betekent naar mijn idee dus dat je idealen durft los te laten en dat je durft toe te geven dat je het misschien wel mis had over jezelf. Ga die chaos in je hoofd te lijf, zoals je de chaos in je huis te lijf gaat: Opruimen. We moeten eigenlijk af van uitspraken zoals ‘Ik ben nou eenmaal zo’ en ‘veranderen kan ik niet.’ Veranderen kunnen we wel degelijk! Ik zie verandering als iets heel natuurlijks, en alles wat om ons heen leeft en bloeit is constant onderhevig aan verandering. We veranderen ook vaak genoeg van mening over bepaalde zaken. Als mens blijf je een heel lang leven groeien en krijg je regelmatig nieuwe inzichten, dus ik vind het ook heel logisch dat we anders gaan denken over de wereld en onszelf.

En met dat in mijn achterhoofd wil ik me de komende tijd meer richten op duidelijke doelen. Ik wil minder vasthouden aan het achterhaalde beeld van mijzelf dat ik zo lang heb vastgehouden.

 

Afbeelding is eigendom van www.lacroixtees.com, t-shirts met animal rescue thema’s

1 Vind ik leuk
1 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
1.021 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Bekijk ook

De Tour in Rotterdam

18-jul-2019 - Leuke dingen in de stad

Lees artikel