werkcafe

Elk dubbeltje omdraaien

Door Lorna

Elk dubbeltje omdraaien, het is een begrip dat bekend is bij mensen met een beperkt budget. Hoe moet ik rondkomen met een kleine inkomen. Dan heb je ook nog je administratie, het bijhouden van je vaste lasten en hoe ga je om met schulden. Het is niet makkelijk en niet iedereen weet om te gaan met een budget. Uit eigen ervaring heb ik gezien dat dit alles niet makkelijk is.

Als je geen goed vangnet hebt, kan je zo terecht komen in schulden. Dat is voor niemand leuk, want hoe meer schulden hoe moeilijker het wordt met je budget. Elk dubbeltje omdraaien iedere maand is moeilijk en niet leuk. Toch zijn er manieren om ervoor te zorgen dat je beter kan leren om met je eigen budget om te gaan. Naast de hulp die te vinden is in je eigen gemeente heb ik ook nog wel wat tips.

Tip 1: prioriteiten stellen

Dit is misschien een van de moeilijkste dingen voor mensen, want er is zoveel om te willen. Maar stel je zelf de vraag wat heb je echt nodig. Denk aan de dag van morgen.

Tip 2: wat komt er binnen en wat gaat eruit

Besef wat je inkomen echt is en kijk ook goed wat je uitgeeft. Je kan een overzicht maken, op papier of in een Excel sheet. Zet eerlijk wat er af gaat van je maandelijkse bedrag en kijk waar je misschien op kan bezuinigen.

Tip 3: Pin je boodschappengeld

Als jij je geld in huis hebt voor je boodschappen koop je minder, want je hebt maar een bepaald bedrag waar je boodschappen mee kan doen. Wat je ook kan doen zijn al je bonnetjes bewaren. De meeste boodschappen die je doet zijn hetzelfde. Schrijf die bedragen in een boekje. Zo kan je kijken wat je nodig hebt en ongeveer een inschatting maken hoeveel geld je uit gaat geven. Gebruik een boodschappenlijstje dan koop je niet meer dan je eigenlijk nodig hebt.

Tip 4: Een huishoud e-mailadres

Het hebben van een apart e-mailadres voor je betalingen en alles wat met je huishouden te maken heeft is erg handig. Zo zorg je dat je administratie niet samen loopt met gewoon dagelijkse mails van vrienden of collega’s. Moet je een mail terug zoeken van een schuldeiser kan je dat veel sneller doen als alles in een mailbox komt. Maak ook mapjes in je mailbox dat is ook erg handig om alles goed te ordenen.

Het is niet makkelijk en niet iedereen is er even handig in maar er zijn instanties die je echt wel een handje kunnen helpen. Zo heb je:

De GKB:
Kijk daar eens voor een gratis budget cursus zolang je in de deelnemende gemeenten woont.

Budget maatje 010:
Hier helpen vrijwilligers jou om je administratie weer op orde te krijgen.

Soms zie je door de bomen het bos niet meer, je weet niet meer hoe je elk dubbeltje moet omdraaien en daarom is het vragen om hulp belangrijk. Als er geen familie of vrienden zijn, kunnen instanties helpen. Maar zorg dat je er niet mee blijft zitten, want dan maak je het alleen maar erger.

 

1 Vind ik leuk
1 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
1.247 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Bekijk ook

De Tour in Rotterdam

18-jul-2019 - Leuke dingen in de stad

Lees artikel