werkcafe

Het nut van nuttig

Door Edwin

Hoe motiveer je nu echt iemand om bezig te zijn, bezig te blijven en daardoor een goede basis te vormen voor het vinden en behouden van een baan?

Er zijn mensen die vinden dat je al die werkzoekenden maar gewoon aan het werk moet zetten en dat ze niet zo moeten zeuren. Ik wil ook gewoon graag bezig zijn / werken en het liefst snel weer een nieuwe baan vinden. Helaas, maar daar ben ik door verschillende redenen nog niet in geslaagd.

Je wilt niet alleen mensen klakkeloos aan het werk zetten maar ook zorgen dat zij aan het werk blijven. Ik denk dat het heel belangrijk is om werkzoekenden die in verband met de participatiewet* aan de slag moeten te helpen aan (vrijwilligers)werk. Dat moet dan wel ook echt aansluiten bij hun vaardigheden en persoonlijkheid.

voedseltuin

Vrijwilligerswerk bij de voedseltuin Rotterdam.

Langdurig thuis zitten

Mensen die hun baan kwijt raken zouden in een ideale situatie weer snel een andere baan moeten vinden. Ik weet uit ervaring dat langdurig thuis zitten in eerste instantie prettig kan zijn als je uit een vervelende werksituatie komt. Het zal uiteindelijk echter tegen je werken. Pessimisme steekt dan dikwijls de kop op. Los van het negatieve en irrationele gevoel is het immer groter wordende gat op je cv ook geen prettig gezicht voor potentiële werkgevers.

Mocht het vinden van werk door wat voor reden dan ook niet lukken dan is het naar mijn mening belangrijk dat mensen op een constructieve manier worden geactiveerd.
Die ondersteuning is belangrijk. Ja, deze mensen moeten weer aan de slag, maar zij verdienen ook begrip voor de situatie waarin zij verkeren:

Participeren in deze samenleving (zakelijk en privé) wordt steeds lastiger als je door gebrek aan werk zeer beperkte financiële middelen hebt. Helemaal als je als gevolg daarvan ook steeds minder vaak buiten komt.

Participeren

Vrijwilligerswerk, maar ook initiatieven als ‘Bewegen naar Werk’ helpen naar mijn mening enorm bij deze ‘re-integratie.’
Ik heb dit persoonlijk ervaren: Je gaat weer meer naar buiten, je ontmoet nieuwe mensen en je werkt bovendien aan je mentale en fysieke conditie voor zover dat mogelijk is. Maar ook het vinden van passend vrijwilligerswerk is ontzettend belangrijk. Je wil mensen weer het gevoel geven dat ze iets nuttigs doen, iets bijdragen en dus participeren. Deze mensen blijven daardoor wat meer in de samenleving staan. Daardoor zijn ze veel beter voorbereid voor terugkeer naar een reguliere baan.

Recent las ik in Trouw** over een onderzoek waaruit volgens Centraal Planbureau (CPB) bleek dat het begeleiden van werklozen bitter weinig effect zou hebben. Nou wil ik dit onderzoek zeker niet tegenspreken. Ook heb ik geen statistieken die ik kan presenteren waaruit het tegendeel zou blijken. Maar ik ben wel van mening dat de winst die je hier haalt niet zozeer direct een baan zal zijn. Het gaat meer mensen die blijven participeren en dus veel meer in de samenleving staan.

* Participatiewet

“Iedereen die kan werken maar daarbij ondersteuning nodig heeft, valt sinds 1 januari 2015 onder de Participatiewet. De wet is er om zoveel mogelijk mensen met of zonder arbeidsbeperking werk te laten vinden. De Participatiewet vervangt de Wet werk en bijstand (Wwb), de Wet sociale werkvoorziening (WSW) en een groot deel van de Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten (Wajong).”

** Trouw artikel

2 Vind ik leuk
2 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
1.227 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Bekijk ook

De Tour in Rotterdam

18-jul-2019 - Leuke dingen in de stad

Lees artikel