werkcafe

Als eigen baas de bijstand uit

Door Tessa

Of je nu in de bouw werkt, in de ICT of als fotograaf, de banen in loondienst liggen niet voor het oprapen. Het kan in sommige beroepen een uitweg zijn om voor jezelf te beginnen. Dat kan ook vanuit een uitkering! Het enige wat je nodig hebt om te starten is een VAR-verklaring en een of meerdere opdrachtgevers. Zo kun je rustig ontdekken of ondernemen iets voor jou is. Overleg dit wel eerst met je klantmanager of werkconsulent van je uitkerende instantie. Ga nu als eigen baas de bijstand uit.

VAR

Een VAR is een Verklaring Arbeidsrelatie. Daarmee heeft je opdrachtgever zekerheid dat hij een zelfstandige inhuurt en geen loonheffing of premies voor je hoeft te betalen. Een VAR-verklaring kun je eenvoudig aanvragen op de website van de belastingdienst. Met een VAR-verklaring alleen kun je al aan de slag, de belastingdienst zal je freelance inkomsten dan beschouwen als bijverdiensten.

Wil je serieus werk maken van je bestaan als zzp’er (Zelfstandige Zonder Personeel) of freelancer dan is een gang naar de Kamer van Koophandel onvermijdelijk. Inschrijven is gemakkelijk, je hebt alleen een legitimatiebewijs nodig en een naam voor je bedrijf. De Kamer van Koophandel geeft jouw gegevens door aan de belastingdienst, de belastingdienst geeft jou een BTW-nummer.

En dan…

Dan ben je dus ondernemer. Maar dan ben je er nog niet. Om te beginnen is het verstandig om een ondernemingsplan te maken. Als je startkapitaal nodig hebt – bijvoorbeeld voor apparatuur, gereedschap of een kantoor aan huis – zal de bank kritisch naar je ondernemingsplan kijken. Je moet dus vrij goed weten waar je aan begint.
Het belangrijkste voor het slagen als zelfstandige is dat je voldoende opdrachtgevers weet te vinden. Het plegen van acquisitie zal een groot deel van je werkzaamheden uitmaken. Pas op als je slechts voor een of twee opdrachtgevers werkt: de belastingdienst zal dat zien als een verkapte arbeidsrelatie. Daarnaast moet je zorgen voor een goede administratie (facturen!).

Voor meer informatie kun je terecht bij de Kamer van Koophandel of het Ondernemersplein. De Kamer van Koophandel belegt ook gratis informatiebijeenkomsten voor beginnende ondernemers, vraag ernaar bij de KvK bij jou in de buurt. Een andere bron van informatie is de Stichting ZZP Nederland. Steun en hulp bij het opzetten van je eigen bedrijf biedt het Regionaal Bureau Zelfstandigen.

Bij het Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ) kun je terecht voor advies maar ook voor financiële hulp, bijvoorbeeld met het verkrijgen van een BBZ-uitkering (Besluit Bijstandsverlening Zelfstandigen) of Bijzondere Bijstand. De BBZ is bedoeld om zelfstandigen uit de bijstand te houden. De regeling geldt zowel voor zelfstandigen die tijdelijk financiële problemen hebben als voor starters. Je zou bijvoorbeeld recht kunnen hebben op een uitkering in de vorm van een renteloze lening. Het bureau kan ook helpen met microfinanciering.

1 Vind ik leuk
1 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
2.238 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Bekijk ook

De Tour in Rotterdam

18-jul-2019 - Leuke dingen in de stad

Lees artikel