werkcafe

Interview met Carola Dogan van Dona Daria

Door Marjolein

Ik spreek met projectleider Carola Dogan van Dona Daria, kenniscentrum voor emancipatie. Dona Daria is gevestigd in een statig oud pand in Rotterdam Noord. De sfeer is prettig en informeel.
Ik leg uit dat ik bezig ben met een serie interviews met medewerkers van organisaties die zich bezig houden met werkeloosheid en specifiek de werkeloosheid onder jongeren. Carola houdt zich bezig met het dossier arbeidsparticipatie binnen Dona Daria.

Wat hebben jullie jeugdige werkzoekenden te bieden?

Carola: we hebben geen projecten die specifiek gericht zijn op mbo-ers en hbo-ers die zich net op de arbeidsmarkt begeven. We hebben wel een traject met de titel ‘Aan de slag met je talenten’ waar starters aan deel kunnen nemen. Aan de slag met je talenten bestaat uit vijf verschillende workshops. Twintig mensen kunnen zichzelf aanmelden en gewoon instromen en vijfenzeventig mensen die net in de bijstand zijn gekomen worden dit jaar aangemeld via hun trajectbegeleider.

Het programma Aan de Slag met je Talenten ziet er als volgt uit:

Tijdens de eerste workshop worden verschillende communicatiestijlen besproken. We bekijken onder andere foto’s, de vraag is dan: waarin herken je jezelf. Sommige mensen willen bijvoorbeeld alles volgens de regels doen, die zijn heel kritisch en letten op details. Dat zijn kwaliteiten die je in bepaalde beroepen heel goed kunt gebruiken.
In de tweede workshop gaan we hier dieper op in, hoe kun je het best omgaan met mensen met andere kwaliteiten en communicatiestijlen.
In de derde bijeenkomst staat meer centraal hoe je je authenticiteit kunt bewaken. Wat maakt jou uniek en hoe zorg je ervoor dat je uniek blijft in een werkomgeving?

In de vierde bijeenkomst houden we ons bezig met een elevatorpitch, oftewel in het kort vertellen wie je bent en wat je kunt.
In de vijfde bijeenkomst worden videofilmpjes van de deelnemers gemaakt.
Daarna wordt er een matchingsbijeenkomst georganiseerd met potentiele werkgevers en kunnen mensen op een laagdrempelige manier kennis maken met deze bedrijven. Soms blijkt dat mensen na het traject toch nog niet klaar zijn om te gaan solliciteren. Er speelt vaak veel naast in de privésfeer. Wat dit traject in ieder geval doet is vrouwen het gevoel geven dat ze meer de regie hebben in hun zoektocht naar werk.

Wat is jullie ervaring met jeugdige werkzoekenden?

Wij hebben hier vaak stagiaires van de hbo opleiding Cultureel Maatschappelijke Vorming. Ik vind dat studenten vaak alleen gefocust zijn op hun studie. Netwerken doen ze na hun afstuderen. Maar dan begin je er mijns inziens te laat mee. Op school wordt het belang van netwerken niet voldoende aangegeven. Netwerken is meer dan je elevator pitch afdraaien– Je moet ook kunnen luisteren en op de behoeftes van de ander inspelen. Je investering levert niet instant succes op, het is een langere termijn proces.

Bovendien is mijn ervaring dat men het lastig vindt om met kritiek om te gaan. Zelfreflectie en intervisie krijgen onvoldoende aandacht in de mbo opleidingen. Vraag je af: Wat is mijn eigen aandeel in de relaties die ik heb of aanga met anderen? Het zou goed zijn als hier meer over gesproken werd.

Om een voorbeeld te geven: tijdens een workshop die ik gegeven heb, Verover je plek in het “old boys network” bij Kracht on Tour, ontstond een gesprek met een van de deelnemers. Zij gaf aan dat ze er van overtuigd was dat ze vanwege haar uiterlijk niet was aangenomen na het laatste sollicitatiegesprek dat ze gevoerd had. Je kunt dat heel vervelend vinden maar ook bedenken dat je keuzes consequenties hebben. Je kunt je haar paars verven, maar de kans dat je dan binnen komt bij een formeel advocatenkantoor is niet groot. Als je dat dan wel wilt, kun je je afvragen of dat de beste weg is die je kunt bewandelen. Probeer ergens terecht te komen waar je past.

Wat is verder belangrijk voor jongere werkzoekenden om te doen?

Carola: We zien heel vaak dat mensen de moed verliezen als ze vaak afgewezen zijn bij het solliciteren. Maar een werkgever wil natuurlijk iemand die enig enthousiasme uitstraalt. Daar zit de crux, hoe blijf je enthousiast als je steeds afgewezen wordt. Soms werkt de omgeving ook niet mee. Het is een leerproces om je niet teveel door je omgeving te laten beïnvloeden.

Het belangrijkst is om jezelf zichtbaar te maken. In vrijwilligerswerk, stages. Je moet in alles uitstralen wat je wil doen. En je offline identiteit moet overeenkomen met je online identiteit. Vaak is het argument ook dat er weinig tijd is om vrijwilligerswerk te doen. Maar dat is vaak een kwestie van een betere planning van je activiteiten.

Privé dingen zijn ook relevant voor werkgevers, want daar blijkt je persoonlijkheid uit. Als je graag voetbalt en je regelt de tussendoortjes en het eten tussen de wedstrijden door, dan zegt dat over jou dat je graag dingen regelt en organiseert.

Netwerk

Carola: Jongeren hebben natuurlijk nog geen uitgebreid netwerk. Het is jongeren wel meer eigen om statusgericht te zijn. Belangrijke mensen om zich heen verzamelen. Ze zijn bezig met zichzelf, en zichzelf profileren. Ze hebben net een opleiding afgerond waardoor zij met een frisse blik naar hun vakgebied kijken, alles moet op de nieuwe manier. Jongeren zijn heel erg individueel gericht, en op de vraag: wat kan ik zelf bereiken?. Binnen een werkverband zijn oudere generaties over het algemeen meer gericht op samenwerken en op het team waarin ze werken. Jongeren kunnen daar veel van leren. Contacten met oudere werknemers kunnen in hun voordeel werken.

Ik ken heel veel jongeren die na hun studie bij Albert Heijn zijn blijven werken. Dat vind ik zonde; Verzilver je diploma! Als je nog terug wil is dat heel moeilijk. Blijf bezig, ga bijeenkomsten af, hou je kennis up to date, ga vrijwilligerswerk in je eigen vakgebied doen.

Hoe komen jongere werkzoekenden bij Dona Daria terecht?

Carola: We geven gastlessen op Zadkine en Albeda, we houden meidensalons – dat is een project waarbij meiden worden uitgenodigd om over een bepaald thema te komen praten. Dat doen we zo’n vijf keer per jaar. We adresseren onderwerpen als: werkgelegenheid, zelfstandigheid, seksualiteit. Binnenkort is er een beurs voor meiden van 12 tot en met 27 jaar genaamd Girls in the City, die wordt op 1 februari 2015 georganiseerd.

Is er nog iets dat je wil toevoegen aan dit verhaal?

Carola: Ik wil vrouwen meegeven hoe belangrijk economische zelfstandigheid is. Het beeld dat toch nog veel jonge mensen hebben is dat vrouwen niet horen te werken, merk ik tijdens gastcolleges op de Regionale Opleidingscentra. In veel gezinnen heerst de traditionele rolverdeling. En dat kan heel lang goed gaan, maar de realiteit is dat er veel scheidingen zijn. En dan hoor ik: Ja, maar ik ga toch niet scheiden! Ik vind het zelf heel belangrijk dat mijn dochter meekrijgt dat werken heel belangrijk is. Ook al betekent het dat ik als moeder minder thuis ben voor mijn kind.

Wil je meer weten over de onderwerpen in dit interview? Neem contact op met Dona Daria, daar kunnen ze je er alles over vertellen! http://donadaria.nl/ En onthoud dat op 1 februari a.s. de meidenbeurs Girls in the City plaatsvindt. Kijk voor meer info op de site http://www.girlsinthecity.net/

0 Vind ik leuk
0 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
963 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Bekijk ook

De Tour in Rotterdam

18-jul-2019 - Leuke dingen in de stad

Lees artikel