werkcafe

Interview Marco Florijn, oud-wethouder SZW

De redactie van het Werkcafe had samen met de lezers van de website enkele vragen geformuleerd voor  Marco Florijn, toenmalig wethouder van sociale zaken in Rotterdam, die bij het Werkcafé te gast was.

 

Vacatures en netwerken

Bij WerkLoont wordt verteld dat 80% van de vacatures wordt ingevuld via netwerken. Maar hetzelfde WerkLoont ziet netwerken niet als een sollicitatieactiviteit. Waarom is dit?

Doorgaans zie ik dat door netwerken vacatures vervuld worden. Daarentegen moeten wij als verantwoording naar het Rijk een soort dossier kunnen overleggen. De uitkeringen die verstrekt worden en gehandhaafd worden moeten ook rechtmatig zijn, mensen moeten er ook alles aan doen om te zoeken naar een baan en dat kunnen bewijzen. We moeten niet te boek komen staan als gemeente waar je als je eenmaal binnen bent, je lekker kan blijven zitten.

 

Zou het geen mogelijkheid zijn om het dan ‘activiteit’ te noemen, en het zo mogelijk maken om diverse activiteiten die je onderneemt op het gebied van werk zoeken daar onder te scharen?

Hierbij moet je wel kijken hoe je dit gaat aanpakken. Je kan wel ergens aanwezig zijn, maar ben je ook aanwezig? Daarmee wil ik zeggen: ben je ook actief bezig met netwerken op dat moment, of gebruik je het alleen maar om aan je quotum van die maand te komen?

Het probleem ligt echter hoe je dit zichtbaar krijgt zodat je het ook mee kunt nemen in de Werkmap. In de toekomst wil ik alleen nog maar de Werkmap hoeven te gebruiken, om zo de administratieve rompslomp die er nu nog bij komt kijken, verder terug te dringen. De gebruikers van de Werkmap zijn zelf ook in staat om hun dossier bij te houden, maar we moeten wel nog eens met een kritisch oog kijken hoe we dit nog verder kunnen verbeteren en de nieuwe manier van netwerken hierin kunnen integreren.

Het huidige beleid is er op gericht om mensen zo snel mogelijk weer aan het arbeidsproces te laten deelnemen. Maar op dit moment word je als werkzoekende eerst twee maanden met behoud van uitkering aan het werk gezet. Na die twee maanden kom je (als je geschikt bent voor de baan) pas op de loonlijst van het bedrijf. Dit komt op ons over als een soort bezuinigingsmaatregel van de werkgever.

Ik was eerder eens bij een bedrijf op bezoek waar ze onlangs mensen hadden ontslagen. Maar via een ombouwconstructie werden diezelfde personen weer aangenomen als vrijwilliger. Als we dit tegenkomen bij zo’n bedrijf worden deze bedrijven meteen uitgesloten van verdere deelname. Het bedrijf gaat met de gemeente Rotterdam een verbintenis aan, en daar horen regels bij. Als zij zich hier niet aan houden dan worden ze voortaan uitgesloten van deelname aan het project. Maar moet ik wel een concrete naam hebben van een werkgever waar dit gebeurt. Dan kan ik er ook naar handelen. Ons beleid is er om geen verdringing op de arbeidsmarkt te hebben. Aan de andere kant is er ook een grijs gebied wat verdringing betreft.

Verdringing

Een voorbeeld van dit grijze gebied is bij een gesubsidieerde baan. Is dit destijds zo gegroeid doordat er subsidie voor werd gegeven, en is deze weggevallen vanwege economische gronden? Hierbij moet je je dan afvragen of deze functie er dan nooit meer mag zijn. Dit is een lastige discussie en ik sta er voor open om hier het gesprek met elkaar over aan te gaan.

Aan de andere kant heb je ook de zogenaamde proefplaatsing waarbij er duidelijke regels zijn wat betreft duur en dan kan je met behoud van uitkering een aantal maanden bij een werkgever aan de slag. Dit is allemaal keurig netjes wettelijk geregeld.

Effectiviteit projecten

De gemeente heeft een aantal projecten opgezet, waaronder WerkLoont en de glastuinbouw. Hoe effectief zijn deze projecten wat betreft het mensen aan een betaalde baan helpen? En wat levert het de gemeente op?

Voor sommige mensen is het fijn om iets te hebben waar ze (vooral in het begin) op terug kunnen vallen. Als je mensen in het begin bij kunt staan na hun (gedwongen) ontslag maakt het het voor deze personen wat makkelijker om de omschakeling te maken van een fulltime baan naar het WerkLoont-traject. Er zijn in de gemeente Rotterdam jaarlijks meer dan 15.000 mensen die instromen. Je moet er voor zorgen dat er een soort platform is waarbij je deze mensen instrumenten en handvaten kunnen bieden, helaas zijn er weinig financiële middelen én ambtenaren om maatwerk te bieden voor deze personen. Daar ligt ook voor ons de grootste uitdaging voor het WerkLoont-traject.

Glastuinbouw is een project waar we verwachten dat er in de toekomst veel arbeidsplaatsen zullen ontstaan. Één van de grootste werkgevers van Nederland zit in de glastuinbouw. Er werken veel mensen uit Portugal of Oost-Europa, maar tegelijkertijd zie ik ook dat mensen uit Rotterdam hier op zich ook geschikt voor zijn. Het grootste knelpunt is echter het vervoersprobleem.

En zolang ik nog een arbeidsmarktvraag zie wil ik dat we leren hierop aan te sluiten. Bij de glastuinbouw ging dat met horten en stoten omdat je zag dat we niet gewend waren om met tuinders te praten. We wisten niet wat er bij hen op de werkvloer gebeurt. Een goed voorbeeld hiervan is de robotisering. Er is steeds minder handwerk, en dat betekent dat er steeds meer technisch geschoold personeel nodig is.

Maatjesproject

We hebben nu ook een maatjesproject met tuinders, waarbij een ervaren werknemer van hen wordt gekoppeld aan een werkzoekende van ons. Zij gaan een maand samen aan de slag om te kijken waar de werkzoekende wél aan de slag kan. In die maand zoeken we voor de werkzoekende een passende baan binnen de sector.

Als we als gemeente in staat zijn om bijvoorbeeld 10% van de banen in te vullen, doordát we de werkgevers hebben leren kennen, dan is dit weer een extra kansje voor een aantal Rotterdamse werklozen. We hebben een paar honderd van dit soort projecten, waarbij we ook kijken naar andere werkgevers, zoals de haven en postbezorging. Zo komen er ongeveer 45 vacatures per week op werk.nl.

Jongeren

Er zijn heel veel jongeren die moeite hebben om een baan te vinden. Deels zijn dit jongeren die geen stageplaats kunnen vinden, en anderzijds starters die niet aan een baan kunnen komen. Heeft de gemeente Rotterdam hier speciale projecten voor waar zij zich bij kunnen aansluiten?

We hebben in Rotterdam het jongerenloket waar je voor informatie terecht kunt. Een ander goed initiatief is de startersbeurs. Hierbij doen jongeren zes maanden lang werkervaring op bij een bedrijf in (de regio) Rotterdam. Voor kansrijke jongeren met een psychische beperking hebben we daarnaast nog ‘aan de slag met zorg’, waarbij ze worden geholpen via diverse trajecten.

Op Heijplaat hebben we een project met de zogenaamde ‘grey numbers’. Dit zijn mensen die geen uitkering hebben, niet op school zitten, maar verder ook geen hulp vragen. Ze zíjn er wel, maar ze zijn niet terug te vinden in de statistieken. We doen een aantal projecten waarbij we deze mensen vinden en ook iets kunnen aanbieden.

Werkcafé Live

Wij als Werkcafé organiseren elke eerste maandag van de maand ons Werkcafé Live waarbij we, samen met een aantal andere organisaties, workshops aanbieden voor werkzoekenden én mensen die van baan willen gaan veranderen. Wat zou de gemeente bij zo’n project kunnen betekenen?

De gemeente heeft op dit moment geen budget voor initiatieven zoals het Werkcafé Live. Maar we hebben wel ruimtes waar jullie deze initiatieven kunnen organiseren. Voor de gemeente is het belangrijk dat dit financieel rendabel is en dit moeten we ook kunnen meten. We moeten ook kunnen zien dat het ook echt mensen aan het werk helpt.

Bijvoorbeeld: door de deelname van iemand aan het Werkcafé Live zit hij of zij minder lang in de bijstand omdat er nieuwe inzichten, een nieuw netwerk of andere zaken zijn ontstaan, dan is dit natuurlijk mooi.

De toekomst

Hoe ziet u de toekomst voor de werkloze Rotterdammer en heeft u nog een tip voor onze baanloze burgers?

Ik zie nog een dal in 2014, maar mét kleine lichtpuntjes. Daarna komt er groei op de arbeidsmarkt. Een tip die ik wil meegeven: overbrug de periode waarin je werkzoekend bent door iets te doen aan je scholing, blijf fit en actief. Als je een afwijzing krijgt, baal je daar natuurlijk van, maar blijf niet bij de pakken neerzitten.

Iets anders waar je als werkzoekende eens over na kunt denken is het opstarten van je eigen bedrijfje. Je hebt het Regionaal Bureau Zelfstandigen hier in Rotterdam die je er alles over kunnen vertellen. Je hebt bij het opstarten van je eigen bedrijfje een half jaar de tijd om dit op papier te zetten en drie jaar de tijd om je plannen uit te voeren. Voor de meeste mensen is het een zoektocht om te kijken waar ze nu werkelijk goed in zijn. Vaak komt het dan niet eens tot een eigen bedrijf, maar krijgen ze juist een inzicht waar ze hun talent kunnen inzetten.

0 Vind ik leuk
0 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
922 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Bekijk ook

De Tour in Rotterdam

18-jul-2019 - Leuke dingen in de stad

Lees artikel