werkcafe

Vrijwilligerswerk: doen!

Werken als vrijwilliger? Leuk!

Het vinden van een betaalde baan is niet makkelijk.
Maar wat doe je als je wegbezuinigd bent en onverhoopt thuis bent komen te zitten met niks om handen. Je wilt dit niet en ziet het graag anders. Maar hoe anders? Wat wil je? En welke wegen bewandel je? Denk eens aan vrijwilligerswerk

Hoe anders?

Je hebt geen werk maar je wilt je graag dienstbaar voelen. Natuurlijk wil je graag een betaalde baan en bent daar ook intensief naar op zoek. Maar wat als het geen resultaten oplevert en je de ene na de andere afwijzing krijgt. Teleurstellend natuurlijk. Naast het solliciteren ben je ook bezig met netwerken. Je netwerkt met vrienden, kennissen en onbekenden. Voor nu heeft het niks opgeleverd maar je wilt binnen een korte tijd bezig zijn. Heb je weleens aan vrijwilligerswerk gedacht?

Wat wil je?

Vrijwilligerswerk lijkt je interessant. Je wilt er meer over weten en zoekt informatie op. Vrijwilligerswerk is gewoon werk alleen word je er niet voor betaald en is het niet verplicht en vrijblijvend. Wil je je inzetten voor vrijwilligerswerk? Dan is het van belang dat je eerst weet wat jij te bieden hebt om dan gericht te gaan zoeken naar een baan die aan jouw wensen voldoet.
Let op! Ben je een bijstandsgerechtigde, vraag dan eerst aan je uitkeringsinstantie of deze akkoord gaat met je vrijwilligerswerk.

vrijwilliger Loesje

Waardering is het salaris van de vrijwilliger

Welke wegen bewandel je? Je hoeft de kranten maar open te slaan of er wordt vrijwilligerswerk aangeboden. Ben je goed met de computer dan kan je ook zo aan vrijwilligerswerk komen. Maar wat veel mensen misschien niet weten is dat ze ook terecht kunnen bij het *UWV Werkbedrijf voor vacatures

Ben je bijstandsgerechtigde vraag dan ook aan je klantmanager of zij jou aan vrijwilligerswerk kunnen helpen.
*UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen) UWV ondersteunt werkzoekenden bij het vinden van werk. UWV werkt nauw samen met gemeenten en private partijen.

Solliciteren

Je hebt vrijwilligerswerk gevonden dat aan jouw wensen voldoet. De baan past precies bij jou en je wilt graag de functie uitoefenen. Nu is het van belang dat je voldoende weet over de functie en het bedrijf waar je solliciteert. Je hebt je ingelezen en informatie opgezocht. Je bent er klaar voor en gaat solliciteren. Omdat je je ingelezen hebt weet je precies waarnaar ze op zoek zijn. Pas je CV en sollicitatiebrief aan op de vacature waarnaar je solliciteert. (Let op! het functieprofiel van het bedrijf moet wel bij je passen!) Je bent klaar en controleert alles. Volgende stap opsturen van je sollicitatie!
Tip: Zorg dat je weet wat er op je CV staat.
Tip: Bij het versturen via de mail is je sollicitatiebrief je mail en je CV de bijlage.

Uitnodiging sollicitatiegesprek

Het is gelukt: je mag op gesprek komen! Een goede voorbereiding is het halve werk!
Net als bij een sollicitatiegesprek bij een reguliere baan is het belangrijk dat je zorgt voor een goede uiterlijke verzorging en gepaste kleding (kleed je aan naar het bedrijf). Denk aan de non-verbale communicatie ( zelfbewust zijn, stevige handdruk, kijk iemand aan, glimlachen etc.)
Belangrijk is om jezelf te introduceren en te weten wat je zegt. Luister goed naar wat van je verwacht wordt en wees ook duidelijk naar jouw gesprekspartner toe wat jij te bieden hebt.
Tip: zorg voor een nette schrijfmap/tas en maak notities.
Tip: neem initiatief in het gesprek. Stel zelf ook vragen.
Tip: vraag aan het einde van het gesprek welke indruk jouw gesprekspartner van jou heeft gekregen.

Vervolggesprek

Het sollicitatiegesprek is goed gegaan. Ze hebben je gebeld en willen graag een vervolggesprek.
In dit gesprek maak je kennis met de afdelingsmanager, je hoort de werktijden, regels, en het contract wordt getekend. Bij dit gesprek mag je vragen of onkosten/reiskostenvergoeding worden vergoed.
Tip: vraag altijd alleen bij het vervolggesprek of je onkosten/reiskosten worden vergoed doe dit niet bij het sollicitatiegesprek!
Klik hier voor meer informatie .

Artikelen over vrijwilligerswerk:

Een ontbijtje met participatiemakelaars Mo Smit en Rebecca Richardson van DOCK Feijenoord

Websites voor vrijwilligerswerk

IKAZIA Ziekenhuis – http://www.ikazia.nl/werk-opleiding/vrijwilligers

UVV http://www.uvvrotterdam.nl/site/home.html

Werkcafé https://oud.werkcafe.nl/page/redacteuren-gezocht

Gemeente Rotterdam – http://www.rotterdam.nl/veelgesteldevragentegenprestatievoorwerkzoekenden

Kansrijk Overschie – http://www.thermiek-welzijn.nl/KANS-RIJK/

Vrijwilligerswinkel http://www.vrijwilligerswinkel.nl/

IJsselland Ziekenhuis – http://www.ysl.nl/werk-en-opleiding/vrijwilligers/

Vrijwilligerswerk Rotterdam – www.vrijwilligerswerkrotterdam.nl

 

0 Vind ik leuk
0 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
3.348 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Bekijk ook

De Tour in Rotterdam

18-jul-2019 - Leuke dingen in de stad

Lees artikel