werkcafe

Bitcoin en de arbeidsmarkt

Door Sebastiaan

Al eerder is er op het werkcafé een artikel geschreven over het verschijnsel dat Bitcoin heet. De munt bestaat inmiddels 10 jaar en de zeepbel is nog steeds niet gebarsten. Sterker nog, de huidige marktwaarde in de wereld van digitale munten (crypto) bedraagt honderden miljarden. Levert de Bitcoin werkgelegenheid op met zoveel valuta in de markt? En zo ja, voor wie?

Bitcoin herboren
We schrijven eind juni 2019. Facebook kondigde onlangs zijn eigen digitale munt aan, genaamd Libra. Wall Street komt met exchanges, zoals Bakkt, waarin futures worden aangeboden in crypto. En de Bitcoin is de 10.000 dollar gepasseerd. Crypto leeft weer als nooit tevoren.

Ook levert het banen op. BTCdirect schreef een stuk wat eind 2018 verscheen, waarin vermeld stond dat “crypto” banen in de VS met 300% was gestegen. Dit ondanks een dalende koers van de digitale munten. De meeste vacatures bevinden zich in de IT-sector; software engineers, product owners en front- en backend developers. En met een gemiddeld maandsalaris van 7000 dollar is het extra aantrekkelijk om te werken voor crypto bedrijven.

Hoe zit het in Nederland met de banen?

Blockchain expert gezocht
Een simpele zoekopdracht met het kernwoord “blockchain”, op bijvoorbeeld de vacaturesite Indeed, geeft honderden resultaten weer. De blockchain technologie is de software waar Bitcoin en alle andere altcoins op draaien. Opvallend is dat de grote banken steeds vaker dit soort vacatures aanbieden. 

De banken die zo denigrerend doen over crypto, de banken die de Bitcoin een piramidespel vinden. Ze zijn volop bezig met de blockchain technologie. “If you can’t beat them, join them”, zei een wijs persoon ooit, en dat is wat de banken doen. 

Revenge of the nerds
De meeste banen in de cryptowereld zijn weggelegd voor hoogopgeleiden. Mondjesmaat is er iets voor de MBO’er. Maar wat telt, is dat er werk is in deze turbulente sector. En het is groeiende.

Het lijkt erop dat de financiële wereld langzaam maar zeker verandert, maar waar het heen gaat is onduidelijk. Blijft Bitcoin parallel lopen aan het monetaire systeem of wordt het compleet overgenomen? Eén ding is zeker: na de personal computer, het internet, de smartphone en de elektrische auto… de nerds doen het wederom!

1 Vind ik leuk
1 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
19.536 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Bekijk ook

De Tour in Rotterdam

18-jul-2019 - Leuke dingen in de stad

Lees artikel