werkcafe

De Motivatiebrief

FRANK WOLFF

PARTNER K+V

6 JUNI 2019

De motivatiebrief. Voor veel sollicitanten voelt het als een verplichting. En sommigen lijken het zelfs van ondergeschikt belang te vinden. Maar diep van binnen weten we allemaal dat een goede motivatiebrief het verschil kan maken in een sollicitatieproces. Wel worden uitgenodigd op gesprek, óf niet. Dus cruciaal voor de toekomst. Daarom verbaast het me dat veel mensen de kans voorbij laten gaan om mij als selecteur te overtuigen. Wanneer je motivatiebrief een opsomming van het cv is, dan gaan bij mij de nekharen toch lichtelijk overeind staan. Laat zien dat je meer bent dan dat cv. Zie dit blogartikel als een pleidooi voor het personaliseren van de motivatiebrief.

HARDE CRITERIA ZIJN PAS STAP ÉÉN

Wanneer ik veertig reacties krijg op een vacature én die voldoen allemaal aan de gestelde criteria: hoe maak ik dan een keuze? Ergens moet je onderscheidend vermogen laten blijken. Waarom zou ik bij gelijke geschiktheid specifiek voor jou moeten kiezen?

Stel dat financieel administratieve ervaring een hard criterium is in een sollicitatieprocedure, dan laat je op je cv zien daaraan te voldoen. Benoemen in je brief dat je jarenlange werkervaring hebt op dit vlak heeft eigenlijk geen zin. Want wanneer de andere 39 kandidaten over vergelijkbare ervaring beschikken, dan weet ik nog steeds niet waarom jij anders bent dan die anderen.

Daarnaast hoef je mij niet te overtuigen dat je denkt de opdracht aan te kunnen. Mijn collega Chris Boven schreef het eerder in zijn artikel als volgt: “Bedenk dat je met je sollicitatie impliciet al hebt aangegeven zelf te denken dat je het kunt.”

STAP 2: MAAK HET PERSOONLIJK

“Als bergbeklimmer ben je met elkaar gezekerd en moet je op elkaar kunnen vertrouwen”, zo begon een sollicitant een tijd terug een analogie tussen zijn hobby en de functie waarop hij solliciteerde. Vertrouwen is zowel in het werkveld belangrijk als bij het bergklimmen; is de korte samenvatting. Deze meneer is in mijn gedachten blijven hangen. Waarom? Hij wist iets uit zijn eigen leven te grijpen, zijn passie, en dat op aan de functie te koppelen.

Weet je wat hij ook direct gecreëerd had? Een handvat voor het sollicitatiegesprek. Met een interessante invalshoek in een motivatiebrief kun je zelfs een sollicitatiegesprek een duwtje jouw richting op geven. Maak het jezelf makkelijk daar van tevoren te laten zien wat je drijft en waar jij enthousiast van wordt. Dan ligt de focus in een gesprek minder op wat je kunt en meer op wat je wil en motiveert.

Laat datgene zien wat niet in je cv staat. Schrijf tussen de regels door en vul daarmee de gaten die je cv achterlaat. Solliciteer je op een functie in de zorg, maar ontbreekt het je aan ervaring binnen deze branche; laat dan zien waarom je wel affiniteit hebt met deze sector. Misschien ben je al jarenlang mantelzorger of is een naast-familielid patiënt in een gehandicapteninstelling. Dat soort dingen staan vaak niet in je cv, maar laten wel je motivatie zien om te solliciteren op deze specifieke functie.

STAP 3: GEEF OOK JE BEWEEGREDENEN AAN

Heb jij jarenlang op interim-basis gewerkt en solliciteer je op een vaste functie, dan heb je toch iets uit te leggen. En dat bedoel ik niet in negatieve zin. Maar waarom besluit je nu, op dit moment, om deze stap te nemen? Zonder enige twijfel, heb je daar een reden voor. Vraag jezelf het volgende af: “waarom hier en waarom nu?” Het antwoord geeft jezelf een beeld van je motivatie. Er is een gegronde reden dat je uitgerekend op dit moment besluit om te solliciteren op een vaste functie. Durf dat te laten zien.

STAP 4: VERDIEP JE IN DE OPDRACHT

Weet ook waar je op solliciteert. Ben je in de markt voor een directiefunctie, laat dan in je brief een stukje van je visie zien. Toon je betrokkenheid aan. Maak inzichtelijk hoe je dat hebt gedaan bij eerdere opdrachtgevers, zonder dat je je cv opdreunt. Maar laat vooral zien dat je je hebt geprobeerd te verdiepen in een organisatie. Solliciteer je ergens als financieel man, laat dan bijvoorbeeld zien dat je de jaarrekeningen hebt bekeken. Hiermee toon je een bepaalde gretigheid en laat je zien dat je je specifiek verdiept hebt in de organisatie.

Mocht je dit artikel gelezen hebben in de hoop dat er een blauwdruk bestaat voor de perfecte sollicitatiebrief, helaas er bestaat namelijk niet een trucje wat je toe kan passen. Wel geef ik je, samenvattend, het volgende advies mee: volg mijn vierstappenplan. Maak je brief dus persoonlijk en laat zien wat je drijft.

Indien je op dit moment hard aan het schrijven bent aan je motivatiebrief, zeg ik: zet hem op! Ik zie je mooie, inspirerende én vooral persoonlijke brief graag tegemoet.

0 Vind ik leuk
0 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
9.236 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Bekijk ook

De Tour in Rotterdam

18-jul-2019 - Leuke dingen in de stad

Lees artikel