werkcafe

De ‘WEP’ en zijn functie(s)


In dit stukje wil ik graag even kort stilstaan bij het Werkcafé als Werk Ervarings Plek.

Voor de duidelijkheid: bij het werkcafé worden geen alcoholische drankjes geschonken, noch kun je er biljart spelen. Iets wat de naam wel zou kunnen doen vermoeden. Nee, het Werkcafé is eerder een (doodgewone) kantooromgeving met meerdere bureau’s, laptops en een koffiezetapparaat.

Van september 2018 werk ik bij het Werkcafé. Aanvankelijk was het de bedoeling om mij hier drie maanden (hooguit een half jaar) werkervaring te laten opdoen, maar dat is inmiddels al wat langer geworden. En dit zie ik niet eens als een groot nadeel. Mensen die van het Werkcafé afweten, weten misschien al wat de werkzaamheden zoal zijn.

Het schrijven van teksten is één van mijn taken hier. Het hoofdthema van zulke artikelen is in principe: alles omtrent het zoeken en vinden van werk, maar eigenlijk mag er over van alles geschreven worden. Daarnaast gaat het om het vinden van nieuwsartikelen en deze publiceren op de website. De nieuwsartikelen worden over het algemeen gezocht op nieuwssites zoals het Algemeen Dagblad, de NOS, etcetera. De geschreven stukjes zijn letterlijk geschreven dóór en vóór werkzoekenden.

Maar ook is het de bedoeling om bijgewoonde workshops van het Werkcafé Live (iedere eerste maandag van de maand) te evalueren middels een verslag op de website.

Het Werkcafé vind ik best een geslaagd concept als WEP zijnde. Een concept dat mensen die langere tijd absent zijn geweest op de arbeidsmarkt, weer werkritme geeft. Ik vind het een goede zaak dat er zoiets als een werkervaringsplaats bestaat, want door hier te werken verklein je de afstand naar de arbeidsmarkt. Een ander punt dat eraan bijdraagt dat ik het Werkcafé als WEP geslaagd vind is, dat het op sommige punten overeenkomt met andere vrijwilligersbanen. Werkervaring opdoen staat hier echter óók centraal, maar in wezen verschilt het wel iets hiervan. De gemeente Rotterdam zorgt er namelijk voor dat ik (op termijn) kan uitkijken naar een betaalde baan. Ook nemen zij de zorg van het solliciteren op zich voor mij. Juist omdat de WEP door de gemeente is gecreëerd en zij verantwoordelijkheid nemen om mij weer aan het werk te krijgen, verschilt het dus wezenlijk van ‘gewone’ vrijwilligersbanen.

0 Vind ik leuk
0 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
9.671 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Bekijk ook

De Tour in Rotterdam

18-jul-2019 - Leuke dingen in de stad

Lees artikel