werkcafe

Onze millennials en de pijlers van vandaag de dag

door Feetje

Heel kort door de bocht: die laatsten zijn er bijna niet meer! Vroeger in de zuilenperiode had je je ouders, een kerkgezindte en/of een vurig politiek plaatselijk bolwerkje. Ongeveer in deze volgorde.

Tegenwoordig, als je geluk hebt heb je je ouders. De kerk ‘leeft’ nagenoeg niet meer; een politiek bolwerkje, als dat nog een rol mag spelen, is tegenwoordig bijna net zo kleurloos als water door alle compromissen. Zo bezien waren er destijds best wat ‘zekerheden’ .

Ik zit op de redactie en kijk uit op het zonovergoten kerkplein. Ik sluit 5 seconden mijn ogen, want de zon prikt ongenadig. Ik stel mij voor hoe de gemiddelde jager/verzamelaar hier pakweg 100.000 jaar geleden met speer en een soort van touw op zoek ging naar een prooi op de dichtbeboste gronden van het latere Rotterdam. Hun kopzorg ging niet verder dan een hut, een stuk vlees en een pels om het lijf. Heel overzichtelijk.

Leden van de toenmalige samenleving konden nooit vermoeden hoe complex de zaken nu liggen. Hun kinderen werden ingewijd in overleven, mogelijk wat ritische tradities en de gunsten van een handjevol natuurgoden.

Ouders van nu zitten vermoedelijk meer met hun handen in het haar dan de ouderen van toen. Tegenwoordig is het een behoorlijk uitdaging je kinderen nog te zien settelen. Bijvoorbeeld een huurhuis vinden in een tombola van gretige pandjesbazen, reguliere bronnen en de kostenvretende makelaardij.

“Nieuwkomers” gaan vaak voor, expats worden in de watten gelegd door hun werkgevers en degene die dan overblijven zijn de nestklevers en de antikrakers. In principe geloof ik niet in de kwalificatie ‘nestklever’. Volgens mij vindt geen enkel volwassen kind het tof om nog om 18.00 uur aan te schuiven aan de avonddis bij zijn/haar ouders. Een beetje zelfstandig individu wil zijn eigen koninkrijkje al is het maar 40 m2.

Dan moet dat wel een betaalbaar koninkrijkje zijn, waarmee we uitkomen bij werk als daar al sprake van is. Tegen minimum uurloon, zonder vast contract of in het nauw gedreven door het ZZP bestaan, kunnen onze jongeren vaak geen kant op, laat staan een huis kopen. Kijk Nederland is klein, superklein in europees verband, maar ge-/verbouwd wordt er nauwelijks.

Alsof dat niet genoeg is heeft de politiek zich maximaal teruggetrokken. Waarom dan ook nog een kostendelersnorm opleggen aan de toch al uitgeperste doelgroep vaak ook nog met studieschulden. Op deze manier breng je de onderste laag van de sociale piramide aan de bedelstaf en dus in een kansloze positie, terwijl ieder in essentie gewoon een onafhankelijk en betaalbaar leven wil hebben.

Aan de getroffen millennials: Met de aankomende verkiezingen valt er winst te behalen door het min of meer ontregelen van de huidige samenstelling in het Europese Parlement, dus kom voor jezelf op. De jaren ‘60/70’ zeepkist is passé, maar stemmen kan gelukkig (nog) wel!!  Een bezorgde ouder.

N.B. ik wil verder nog verwijzen naar een artikel van Ewald van Engelen (econoom) opwww.mo.be getiteld  ‘Millennial, welkom in de Europese Unie!’

3 Vind ik leuk
3 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
7.859 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Bekijk ook

De Tour in Rotterdam

18-jul-2019 - Leuke dingen in de stad

Lees artikel