werkcafe

Online Soccer Manager

Online Soccer Manager is een online voetbalspel waarbij jij de manager kunt zijn van een voetbalclub naar keuze. Er worden echte teams en echte namen gebruikt in deze game, die ook wel OSM wordt genoemd. De game bestaat in Nederland al sinds 2001 en wordt vanaf 2004 ook wereldwijd gespeeld. In Nederland is de game echter het populairst. Sinds 2014 is er ook een app van de game. Online Soccer Manager is in essentie eigenlijk vrij simpel: je begint bij het uitkiezen van een voetbalteam en dat bouw je op. Je kunt spelers trainen, je kunt het stadion uitbouwen, de opstelling en de tactiek bepalen en natuurlijk spelers kopen en verkopen.

Bijna alle bestaande clubs bestaan in de game. Er zijn 85 teams waaruit je kan kiezen. Van Frankrijk tot Australië en van Qatar tot Argentinië. Elke club heeft een doelstelling die behaald dient te worden. Gewonnen wedstrijden, behaalde doelstellingen, het winnen van de beker en het behalen van het kampioenschap leveren allemaal managerpunten op. Hoe meer managerpunten je hebt, hoe hoger je zult staan op de ranglijst.

De doelstellingen van de teams zijn: kampioen worden, derde worden, vijfde, zevende, tiende, twaalfde of vijftiende. Hoe beter het team, hoe hoger de doelstelling is. Het spreekt voor zich dat een club als bijvoorbeeld FC Barcelona als doelstelling 1e worden is. Met het spelersmateriaal dat je tot je beschikking hebt is de kans ook zeer groot dat je de meeste wedstrijden winnend zult afsluiten. Wat wel handig is om te weten, is dat je met de beste teams het minst aantal managerpunten verdient per wedstrijd. Andersom betekent het dat wanneer je bijvoorbeeld een zwak team hebt met doelstelling tiende te worden en je wint van een beter team, dat je dan juist veel managerpunten verdient.

Afbeeldingsresultaat voor onlinesoccermanager

Het spel werkt zo dat wie het eerst komt, wie het eerst maalt. De beste teams zijn aan het begin van het seizoen over het algemeen als eerste bezet. Als je toch per se het beste team van de competitie wil managen, dan zul je daar voor moeten ‘betalen’ in zogeheten Bosscoins. Deze zijn nodig bij heel veel dingen in het spel. Bij de aankoop van spelers betaal je naast de transfersom zelf minimaal 1 Bosscoin. En als je een speler scout, dan betaal je daar standaard 15 Bosscoins voor. Deze Bosscoins zijn dus noodzakelijk in de hele game. Als je geld tekort komt voor bijvoorbeeld de uitbreiding van je stadion, dan zou je dit tekort kunnen opvangen door er Bosscoins voor te betalen. Dit aantal kan echter zo snel oplopen dat dit meestal niet de moeite waard is. Tenzij je in Bosscoins zwemt natuurlijk.

Bosscoins verdien je dagelijks, omdat je er een aantal per dag gratis kan claimen in de game. Als je een seizoen hebt uitgespeeld dan krijg je altijd een heel aantal Bosscoins. Hoe succesvoller jouw seizoen is geweest, des te meer Bosscoins je uitgekeerd krijgt. Dit kan oplopen tot 150 per seizoen. Als je tijdens je seizoen Bosscoins nodig hebt omdat je bijvoorbeeld een trainingskamp wilt inzetten tegen een rivaal, dan kun je hieraan komen via ‘zakelijke aanbiedingen’. Deze aanbiedingen bestaan uit het downloaden van spelletjes, deze te spelen en te completeren. Tot slot kun je ook Bosscoins kopen met gewoon geld.

Net zoals in het echte leven kunnen spelers tijdens wedstrijden gele en rode kaarten krijgen, of geblesseerd raken. Het is aan jou als manager om geschorste spelers naar een jurist te laten gaan. Deze kan de kaarten aanvechten. Een dokter kan geblesseerde spelers oplappen, zodat ze sneller weer inzetbaar zijn. Is je sterspeler geblesseerd en wil je hem toch opstellen bij je volgende wedstrijd? Dan kun je ervoor kiezen Bosscoins te betalen om de behandeling te versnellen. Zowel de jurist als de dokter kunnen echter maar één speler tegelijk behandelen.

Tot slot kunnen er zogeheten achievements worden verdiend in OSM. Hiervoor krijg je ook Bosscoins. Hoe moeilijker de achievement is, hoe meer Bosscoins je ermee verdiend. Voorbeelden van achievements zijn: het opbouwen van een team met een selectie waarde van 1 miljard Euro (dit levert eenmalig 100 Bosscoins op), het uitspelen van Europa in de game (2000 Bosscoins) en de top 100 binnenkomen (dit levert 7500 Bosscoins op).

Ik speel Online Soccer Manager al sinds 2004 en ik vind het nog steeds leuk. Door competities te winnen en prijzen te pakken, verdien je managerpunten en stijg je op de ranglijst. Zo simpel is OSM eigenlijk.

2 Vind ik leuk
2 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
12.094 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Bekijk ook

De Tour in Rotterdam

18-jul-2019 - Leuke dingen in de stad

Lees artikel