werkcafe

Brexit : Deal or no deal

door Feetje

Hoe zat het ook weer? Sterk vertaald hebben de Engelsen op het verdwaalde stuk rots besloten dat ze een escape willen uit de wurgende Europese Unie.

Stiekem willen we bijna allemaal een Nexit, Frexit, Spexit of een Dexit om de ‘verrassend’ eenvoudige reden dat de EU niet te verenigen valt.

‘We’ zijn geen VS, samengesteld uit europese emigranten en een aantal inheemse indianenstammen. Onze stammen zijn nogal uitéénlopend en hebben een lange regionale historie. Een nuchtere Visigoot uit het noorden had nu éénmaal weinig fetakaas gegeten van de fijnbesnaarde griekse en democratische cultuur. Dat moest procesmatig worden ‘geleerd’.

De Brexit is uiteraard complex van de inmiddels innig economische banden die nu doorgeknipt moeten worden, dus de heisa in het britse Lagerhuis is te begrijpen. Echter de voordelen mogen niet alleen naar die kant toevallen.

En, waar en wanneer in de geschiedenis is getracht Europa te veroveren en onder één heerschappij te brengen?

De huidige EU, organisatorisch geleid door de poolse Donald Tusk en pimpelmans Juncker zouden gezien kunnen worden als de opvolgers van Karel de Grote of nog verder terug in de tijd Julius Ceasar. Beiden hadden een ongekende expansiedrift en faalden glansrijk.

Wij zijn bepaald niet Amerikanen die eensgezind roepen: ‘Yes, we can’ of ‘Let’s make Europe great again’. Er was immers geen great Europe?
Talloze oorlogen en veldslagen bewezen eerder al het tegendeel.
Sommige Nederlanders willen gewoon de gulden terug of dat nu haalbaar is of niet. De meesten van ons vinden de wapperende driekleur op Koningsdag feestelijk en niet zozeer vanwege Alex, maar gewoon omdat we goede zaken willen doen op de vlooienmarkt.
Het overgrote deel echter vindt de vergaande aantasting van de democratie een groot probleem. Ook lijken de europese landen nationalistischer ingesteld dan gedacht.

De vroegere Europese Gemeenschap was een dienstbaar instituut zonder al te veel bemoeienis en draaide vooral om handelsbetrekkingen. Waarom dan het beste van twee werelden veranderen zou je denken.

Of die Brexitdeal nu wel of niet doorgaat, ik zou graag zien dat de Engelsman/vrouw gewoon dicht bij zichzelf blijft, compleet met bolhoed en het engelse pond.
Dat zou de deal moeten zijn.

5 Vind ik leuk
5 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
11.924 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Bekijk ook

De Tour in Rotterdam

18-jul-2019 - Leuke dingen in de stad

Lees artikel