werkcafe

VERSLAGEN WORKSHOPS WERKCAFÉ LIVE 1 APRIL 2019

Door Sven

Workshop CV nog steeds nodig? 

Verzorgd door Anton Weeda

Wees nooit het hondje!

Op maandag 1 april, was er weer de maandelijkse workshops bij het werkcafe. Ik volgde de workshop van Anton Weeda, genoemd ‘cv nog steeds nodig?’.

We begonnen de workshop door allen onze eigen ervaringen te delen met betrekking tot het cv. Een gemeenschappelijk probleem bleek te zijn dat werkgevers vaak naar een cv kijken alsof dit de gehele persoon is die ze beoordelen, de kennis, de limieten, de mogelijkheden, alles op één klein papiertje. Dit is natuurlijk niet het geval. De geschiedenis van een persoon komt niet per se in lijn met wat die persoon nu wil of kan. Helaas wordt je hier wel op beoordeeld.

Maar is deze gang van zaken wel zo noodzakelijk? De heer Weeda deelt mee dat 85% van de banen verkregen worden via een netwerk. Contact met de werkgever (direct of indirect) is dus veel belangrijker dan wat er precies op je cv staat. Via netwerken kun je omzeilen dat werkgevers jouw cv negeren door één klein onderdeel dat hen niet aanstaat.

Hoewel de grootste tip dus een netwerk is, had de heer Weeda wel nog een aantal aanbevelingen voor het cv. Allereerst is het belangrijk een foto en een profiel te hebben. Een profiel is als het ware jouw ‘pitch’, waarin je kort vertelt wie je bent, wat je talenten zijn en wat je wilt. Daarnaast gaf hij aan dat wanneer je jouw werkervaring deelt, bij elke functie een zin zou moeten staan wat je daar hebt bewerkstelligd of wat jouw bijdrage is geweest.

Bovendien was het zijn mening dat, hoewel veel mensen het tegenovergestelde beweren, het wenselijker is om maar één cv te hebben waar je blij mee bent en die nauwkeurig is, dan dat je een cv specifiek aanpast op de vacature. Bewaar zulke verbanden voor de motivatiebrief en het gesprek.

Qua advies voor een sollicitatiegesprek zei de heer Weeda dat men een gesprek in zou moeten gaan op basis van gelijkwaardigheid. Wees nooit het hondje, en de werkgever het baasje. Het is belangrijk jezelf niet weg te cijferen vanwege de situatie. Zij hebben dan wel de baan, maar moeten ook aantonen dat het een plek is waar jij zou willen werken. De last ligt niet alleen op de schouders van de (potentiële) werknemer om zich te bewijzen. Streef ernaar een verhaal aan te gaan, niet een simpel ‘vraag en antwoord’, zelfs als de persoon tegenover je dat wel probeert.

Concluderend, neem het initiatief, zoek contact, behoud je eigenwaarde en hecht minder waarde aan je cv. Want onthoudt, je bent méér dan jouw cv, herinner de werkgever daar ook aan.

 

Door Peter

Workshop Solliciteren met Story!-telling

Verzorgd door Tessa Faber

Vertel jouw S.T.O.R.Y.!!

Tessa Faber; “Ontdek wie je bent en wees het dan expres!”. Dat alleen al is een spannend begin van ieder verhaal.

Als je gaat solliciteren, dan moet je eerst weten wat je verhaal is en hoe je dat kunt vertellen en vooral ook aan welk type persoon.

De kracht van storytelling: Een ontdekkingsreis met een belangrijk doel, het volgende hoofdstuk van jouw loopbaan!

Met haar kennis van de arbeidsmarkt en personal branding, passie voor taal en verhalen, deelt ze haar creatieve blik tot een waardevolle workshop voor werkzoekenden.

Naar aanleiding van een persoonlijk voorwerp, gedicht, foto, plaatje, stuk muziek of hobby als onderwerp voor je voorstel-verhaal. Dit kan leiden tot een interessante manier van solliciteren of zelfs het opstellen van een sollicitatiebrief die op een verhalende en memorabele manier laat zien wie jij als kandidaat bent en wat jij het bedrijf kan bieden.

Met de S.T.O.R.Y.!- methode pakken we een “helden-moment” uit je loopbaan en oefenen we een gesprek over één van de momenten uit je loopbaan.

Je wekt met jouw verhalen gevoel en emoties op. Jouw luisteraars voelen zich geraakt, met grote kans dat je dan opvalt!

 

 

 

0 Vind ik leuk
0 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
7.482 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Bekijk ook

De Tour in Rotterdam

18-jul-2019 - Leuke dingen in de stad

Lees artikel