werkcafe

‘Ons echte goud’

Door Sven

Ons echte goud. Dat is al sinds 2015 het thema van de nationale museumweek, zo ook dit jaar weer, deze hele week van 8 t/m 14 april. Er wordt beweerd dat dit thema duidt op ons cultureel erfgoed, onze museale schatten die tijdens deze week te pronken worden gezet. Maar over wiens goud hebben we het nou eigenlijk echt? Sinds 2014 zijn deelnemende musea niet verplicht korting te geven voor bezoekers, waardoor vele dat al niet meer doen. Vroeger was dit de gelegenheid voor mensen die geen of weinig geld over hebben voor musea deze toch te kunnen bezichtigen. Tegenwoordig lijkt het meer een commerciële stuntweek te zijn geworden waarin musea gebruik maken van de publiciteit om extra bezoekers te trekken, waardoor ze zodanig zelf het glanzende goud binnen sluizen. Jammer, dat men het initiële initiatief de hele samenleving erbij te betrekken, uit het oog is verloren. Het zou mooi zijn als de overkoepelende organisatie van de nationale museumweek zich ooit zal bedenken en musea weer verplicht of aanmoedigt gratis of met korting toegang te verlenen. Tot die tijd genieten kinderen in ieder geval wel vaak van korting en is toegang vaak gratis voor mensen met een museumkaart of rotterdampas (aanschaf hiervan kan al vanaf €5,-)!

Voor de geïnteresseerde zijn hieronder een aantal interessante bezichtigingen in Rotterdamse musea tijdens deze nationale museumweek en voor het volledige programma kijk op https://www.nationalemuseumweek.nl/.

Het Nieuwe Instituut – Kijk binnen in een heel bijzonder huis

Dinsdag t/m zondag 11.00 – 17.00 uur. Toegang: €7,50, voor CJP-houders en studenten €3,75. Gratis met museumkaart of rotterdampas.

Huis Sonneveld is een van de best bewaard gebleven woonhuizen in de stijl van Het Nieuwe Bouwen. De gratis audiotour (ook verkrijgbaar voor kinderen) is beschikbaar voor alle bezoekers aan Huis Sonneveld. Tijdens de audiotour kunt u vrij door de woning lopen en ervaren hoe modern de familie Sonneveld in hun tijd woonde.

Maritiem Museum Rotterdam – Talkshow over ‘Dealen met drugs’

Donderdag 11 april 20:00 – ca. 23:00 uur. Toegang: €17,50, studentenpas €10,-, (rotterdampas en museumkaart deze avond niet geldig).

Een talkshow rondom de expo ‘Dealen met Drugs’. War on drugs-fotograaf Teun Voeten en andere drugs experts delen hun verhaal en poneren prikkelende stellingen. Waar trekt het publiek de lijn?

Kunsthal Rotterdam – ‘Sci-Fi Weekend, Cyborg Yourself!’

Dit weekend 13 & 14 april 10:00-17:00 uur. (vanaf 11:00 op zondag). Toegang: €14,-, CJP & studenten t/m 26 jaar €7,-, jongeren t/, 17 jaar gratis. Gratis met museumkaart of rotterdampas.

Geniet een heel weekend lang van de fascinerende wereld van sciencefiction. Duik in het onbekende tijdens een lezing over buitenaards leven. Speel de tofste sciencefiction games. Teken je eigen stripkarakter, vereeuwig jezelf als cyborg, doe mee met de workshop Robot Dance en bezoek natuurlijk de tentoonstelling ‘Science Fiction: A Journey into the Unknown! Kijk voor het programma op kunsthal.nl/scifiweekend.

Feyenoord Museum – Kameraden, bezoek De Kuip en ons museum!

Zondag 14 april 11.00 – 16.00 uur. Toegang: € 7,50, kinderen tot en met 14 jaar € 5,-. Gratis met museumkaart (bij reservering).

Zondag kun je de Olympiazijde van Stadion Feijenoord bezoeken zonder rondleiding. Speciaal voor die dag hebben de supporters het Havendoek van de wedstrijd Feyenoord – Ajax opgehangen. Daarna breng je natuurlijk een bezoekje aan het Feyenoord Museum.

Nederlands Fotomuseum – Personal shadow: kijken wordt zien

Zondag 14 april om 14:00 uur. Toegang: 26+ jaar €14,-, 18 t/m 25 jaar & CJP €7,-, t/m 17 jaar gratis. Gratis met museumkaart of rotterdampas.

Kom meer te weten over de tentoonstellingen Shadows en Chili September 1973 tijdens deze wekelijkse zondagmiddag rondleiding. Een deel van de rondleiding zal volgens de Visual Thinking Strategy (VTS) verlopen. Bij deze methode ga je weer op een open manier, zonder oordeel, naar kunst kijken. Door met elkaar in gesprek te gaan ontstaan nieuwe ontdekkingen. VTS helpt je om beter te kijken, te luisteren en te interpreteren.

Maritiem Museum Rotterdam – Goudeerlijke leugen in Rotterdam

Zondag 14 april 14:00-15:00 uur. Aanmelden op de dag zelf, bij de kassabalie. Vol=vol. De rondleiding is gratis op vertoon van een geldig entreebewijs. Entree toegang: €14,-, 4 t/m 15 jaar €10,-, gratis voor 0 t/m 3 jaar. Gratis met museumkaart of rotterdampas.

Zijn de rondleiders wel echt ‘goudeerlijk’ of vertellen ze zo nu en dan een mooi leugentje? Jij mag raden wat waar is en wat niet. Voor wie de meeste goede antwoorden heeft wacht een leuke verrassing. De rondleiders nemen je mee door het museum, langs de pronkstukken en door de Maritiem Museum Haven. Je komt meer te weten over de collectie, de tentoonstellingen en de invloed van de maritieme wereld op ons dagelijks leven. Hoe oud is het oudste scheepsmodel van het museum? En met hoe veel kinderen leefde de familie Hutten aan boord van de ‘Annigje’? Kom het ontdekken!

 

2 Vind ik leuk
2 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
5.381 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Bekijk ook

De Tour in Rotterdam

18-jul-2019 - Leuke dingen in de stad

Lees artikel