werkcafe

Ik zie je zondag in het bos?

Door Sven

Nee, niet voor een hapje en een drankje op een terrasje deze keer, maar voor een excursie door het bos met twee natuurgidsen. Het thema hiervan is het beheer van bomen. Ondervind hoe natuurlijk het Kralingse Bos is en wat voor afwegingen er worden gemaakt in het beheer. Je gaat daar natuurlijk niet als geheel ongeïnformeerde naar toe, nee daar ga je met wat achtergrondinformatie heen, zodat je alvast de slimste vragen kunt bedenken.

De werkzaamheden voor het Kralingse Bos begonnen al 99 jaar geleden. De plannen hiervoor waren 9 jaar eerder al besloten, maar werden uitgesteld door de Eerste Wereldoorlog. Op enkele plaatsen moest het terrein wel met bijna 9 meter verhoogd worden, om het bos op het niveau van de Plas te brengen en geschikt te maken voor bosaanplant. De grond voor het opspuiten kwam o.a. uit de toen der tijd uit te graven nieuwe havens, zoals Waalhaven. Zelfs Rotterdams (organisch) huisafval werd ingezet ten behoeve van het bos, dan wel als compost, waarop het huidige Vleugelnotenbos is geplant. De oude bomen daar bieden broedplaatsen voor veel soorten bosvogels, zoals de Ransuil, Nachtegaal, Grote Bonte Specht, Groene Specht, Koekoek en Vlaamse Gaai.

Eind jaren twintig is men begonnen met het aanplanten van de bomen, o.a. essen, eiken, esdoorns, lariks, elzen, berken, meidoorns en vlieren. Helaas zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog veel bomen verloren gegaan aan houtroof, door een groot brandstoftekort. Na de oorlog zijn deze delen van het bos opnieuw ingeplant en is het Kralingse Bos in 1953 officieel geopend.

Tegenwoordig oogt het Kralingse Bos als een echt natuurlijk bos. Echter, het wordt nog steeds intensief ecologisch beheerd, niet alleen door de Gemeente Rotterdam maar eveneens door een actieve groep vrijwilligers.

Waar ik zelf bij het Kralingse Bos graag kom is de heemtuin, aan de noordoever van de Kralingse Plas. Hier vind je een leuk pad door een veenmoeras en mooie vochtige graslandschappen en bosvegetaties. Daarnaast zijn er ook veel plantensoorten die in deze omgeving thuishoren maar vaak zeldzaam zijn geworden. Langs de paden vind je genoeg bankjes om op te relaxen en van de natuur te genieten. Zelfs op de drukste dagen in de zomer is er altijd wel een plekje te vinden in de heemtuin, doordat de meeste mensen die een rondje Kralingse Bos en/of Plas doen vaak vlak voorbij de heemtuin lopen.

De excursie begint komende zondag 17 maart om 13:00 bij Beach House, aan het begin van het Langepad, tot 15:00. Dit lekkere uitje door het bos is geheel gratis en bij te wonen zonder aanmelding!

3 Vind ik leuk
3 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
8.483 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Bekijk ook

De Tour in Rotterdam

18-jul-2019 - Leuke dingen in de stad

Lees artikel