werkcafe

Bitcoin: Hype of Fenomeen?

Door Sebastiaan

De laatste jaren komen er regelmatig berichten voorbij over Bitcoin. Meestal gaat het over de huidige waarde, of opmerkingen (van vooral banken) dat het niks meer is dan een piramidespel. Ook wordt het vergeleken met de tulpenmanie uit de zeventiende eeuw, waar de prijzen van tulpen tot extreme hoogten reikte. Wat is Bitcoin nou nu echt? Een hype of een zeer goed idee?

Onafhankelijk betaalsysteem
In oktober 2008 werd onder de pseudoniem Satoshi Nakamoto een document gepubliceerd waarin een digitale munt genaamd Bitcoin werd beschreven. Een peer-to-peer elektronisch betaalsysteem besloeg de titel. Het is de eerste gedecentraliseerde digitale munt die werkt zonder centrale bank of centrale beheerder. Het netwerk is peer-to-peer en de transacties vinden plaats tussen de gebruikers onderling zonder tussenpersoon.

De transacties worden geverifieerd en versleuteld met cryptografie en opgeslagen in een openbare database. Dit wordt blockchain genoemd en ook al was het concept van blockchain al eerder bekend, het werd voor het eerst geïmplementeerd op 3 januari 2009. Dit werd het genesisblok genoemd.

Ontwikkelingen
Veel is gebeurd sinds het genesisblok; de eerste transactie voor goederen vond plaats in mei 2010 waarin twee pizza’s werden afgerekend voor tienduizend Bitcoin. Omgerekend was het toen 41 dollar waard. Op het internet kun je steeds vaker met Bitcoin betalen, op de deepweb is het zelfs een begrip. Helaas blijven de grote partijen, zoals eBay, op moment van schrijven nog weg van crypto payments.

Aangezien Bitcoin open source is, komen er steeds meer alternatieven op de markt; vaak regelrechte clonen of zelfs puur voor de grap. Er zijn er meer dan tweeduizend. Je kunt op cryptobeurzen handelen met deze coins; dit zijn online handelsplatformen, die vaak wereldwijd toegankelijk zijn. In juli 2010 werd cryptobeurs Mt. Gox opgericht, dit was toendertijd de grootste beurs ter wereld waarin 70% van alle bitcoins en andere cryptocurrencies werd verhandeld. Deze ging in begin 2014 failliet en er ging 850.000 Bitcoin verloren.

Dit was de grootste crisis ooit en velen dachten dat het over en uit was met de gehele cryptocurrencies. Na een flinke koers inzinking, steeg de Bitcoin gestaag. Het geloof is er dus nog steeds, ook al is het wereldje nog relatief klein.

Hoogtepunt
In april 2011 bereikt de Bitcoin de waarde van een dollar, in november 2013 duizend dollar en het hoogtepunt was in december 2017 waar het maar liefst de twintigduizend dollar passeerde. Iedereen lijkt nu in te stappen en er lijkt geen einde aan de stijging te komen.

Toch ging het eind december 2017 bergafwaarts met de koerswaarde, echte redenen zijn hier niet voor geweest. Bekend is dat grote investeerders(whales genaamd) eieren voor hun geld kozen en een aanzienlijk deel van hun portefeuille hebben verkocht. Dit had als gevolg dat de casual investeerder die pas in december 2017 was begonnen ook maar ging verkopen, de meesten met verlies. De bubbel barst en de hype is over.

Toekomst
Wat er gaat gebeuren met de Bitcoin is onzeker. Tegenstanders denken dat het wel een beetje voorbij is en dat het langzaam zal doodbloeden, terwijl de die-hards blijven geloven en ontwikkelen. Feit is dat er nog steeds een hoop slimme mensen door geboeid zijn, zowel programmeurs als mensen uit de financiële wereld. Die noemen de Bitcoin en de bijbehorende blockchain technologie het nieuwe internet.

3 Vind ik leuk
3 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
9.140 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Bekijk ook

De Tour in Rotterdam

18-jul-2019 - Leuke dingen in de stad

Lees artikel