werkcafe

Battlefield V: Rotterdam 1940

Door Sebastiaan

Jaarlijks brengt game uitgever Electronic Arts de first-person shooter Battlefield uit. Op zich niks bijzonders; deze uitmelkerij van game franchises bestaat al heel lang. Daar heeft EA patent op. Maar dit jaar hebben ze een gebied gecreëerd waar vooral Rotterdammers geïnteresseerd in zullen zijn; de Rotterdamse binnenstad, mei 1940.

De map
De developer, Dice Studios, heeft duidelijk haar huiswerk gedaan. Er is gebruik gemaakt van oud fotomateriaal en er is ongetwijfeld een oude plattegrond gevonden van die tijd. Aan detail ontbreekt het niet; buiten de grachten en woonhuizen die in die tijd kenmerkend waren, worden er ook specifieke winkels en bedrijven weergegeven. De tram richting Centrale Plein rijdt gestaag langs Kloosterman pelterijen, firma Snabile en Edelman kleermaker.

Focuspunten van de game zijn het oude metrostation Beurs, rondom het Erasmusbeeld, de oude Willemsbrug, het Witte Huis en de Laurenskerk. Een waarheidsgetrouwe map kun je concluderen en zeker een grafisch pareltje. De strijd wordt geleverd tussen de Engelsen en de Duitsers. Hier vallen de eerste gaten wat betreft de werkelijkheid.

De Zwarte Duivels
Niet de Engelsen, maar Mariniers van de Rotterdamse Van Ghentkazerne vochten tegen de Duisters. Vierhonderdvijftig Mariniers streden om de Maasbruggen tegen uiteindelijk zevenduizend Duitsers en hielden vier dagen lang stand. De zwarte duivels werden ze genoemd, een naam te danken aan het donkerblauwe uniform wat de mariniers droegen en wat met de dag zwarter werd.

De Duitsers werden ongeduldig en stelden op de vijfde dag, 14 mei 1940, een ultimatum waarop geen gehoor werd gegeven. Wat volgde was een ongenaakbaar bombardement van maar liefst 97.000 kilo Duitse brisantbommen en de volgende dag capituleerde Nederland.

‘Fun over Authentic’
De ware gevechten vonden plaats rondom de bruggen en niet in de binnenstad zoals in de game, en ook werd er gekozen de Nederlandse Mariniers niet te gebruiken. Zulke beslissingen werden niet in dank afgenomen door de critici, waarop de uitvoerend producent op Twitter antwoordde: “We will always put fun over authentic”.

En hoewel artistieke vrijheid de gameplay wel ten goede komt, ze hadden op zijn minst wel eer kunnen betonen aan die vierhonderdvijftig vaderland getrouwe zwarte duivels.

Rotterdam vlak na het bombardement mei 1940

 

 

 

3 Vind ik leuk
3 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
5.704 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Bekijk ook

De Tour in Rotterdam

18-jul-2019 - Leuke dingen in de stad

Lees artikel