werkcafe

Demonstratie voor Panchen Lama van Tibet

Panchen Lama Den Haag

Demonstratie voor Panchen Lama door Lila

Den Haag, 24 april 2018

door Lila

Dinsdag 24 april vond er een wake plaats op het plein in Den Haag voor de Panchen Lama van Tibet, één dag voor zijn 29ste verjaardag. Meestal is een verjaardag een dag van viering en vreugde, maar dit geldt niet voor de Panchen Lama, die al sinds 23 jaar zoek is.

De wake was georganiseerd door de International Campaign voor Tibet en vond plaats schuin voor de Tweede Kamer. Aanwezig waren ongeveer 50 Tibetanen en hun aanhangers, inclusief drie Tibetaanse lama’s en medewerkers van ICT.

Tibetaans Gebeden op het Plein

Tsering Jampa, voorzitter van ICT Nederland, heeft iets korts gezegd over de Panchen Lama, en daarna begonnen de gebeden, geleid door de aanwezige lama’s. De klanken van gebeden gezongen in het Tibetaans trokken de aandacht van veel voorbijgangers die stopten om even te luisteren, wat foto’s te maken, of om hun krabbeltje te zetten op de petitie voor de Panchen Lama’s vrijlating. Een lama is een Tibetaanse boeddhistische priester.

Panchen Lama kiest opvolger Dalai Lama

De Panchen Lama is de tweede na hoogste lama van het Tibetaanse boeddhisme. Een van zijn belangrijkste taken is het benoemen van de Dalai Lama’s na diens overlijden. Tenzin Gyatso, de 14de Dalai Lama, is 81 jaar oud. Hij zou nog vele jaren kunnen leven, maar zoals ze in het boeddhisme zeggen, je kunt iedere dag sterven, je weet het maar nooit. Dit geldt dus ook voor de Dalai Lama.

Op zes jarige leeftijd ontvoerd
Voor de Tweede Kamer door Lila

Voor de Tweede Kamer door Lila

De Chinese regering denkt in lange termijnen. Om verder druk uit te oefenen en hun macht te vergroten, besloot de Chinese regering Gendun Chökyi Nyima, de 11de Panchen Lama, te ontvoeren op zesjarige leeftijd. Sinds die dag, 17 mei 1995, werd hij gemist. De Chinese regering zegt alleen dat hij een ‘normaal’ leven leidt en met rust gelaten wil worden, maar verder willen ze niet zeggen waar hij is, laat staan dat zij hem vrij laten.

China kiest eigen nep-Panchen Lama

In zijn plaats hebben zij hun eigen nep-Panchen Lama gekozen. Als de huidige Dalai Lama komt te overlijden, zal deze nep-Panchen Lama zijn vervolger benoemen. De Tibetanen erkennen de Chinese Panchen Lama echter niet.

Petite voor zijn vrijlating

Tsering Jampa en de International Campaign voor Tibet Nederland proberen hier jaarlijks aandacht aan te schenken. Ze hebben een verjaardagskaartje en een petitie geleverd aan de Tweede Kamer om aandacht voor deze kwestie te vragen in Den Haag.

Bij Chinees ambassade
Bij Chinees ambassade

Chinese ambassade Den Haag door Lila

Na de wake op het plein, ging heel het gezelschap door naar de Chinese ambassade in Den Haag om een demonstratie te houden, en een verzoek voor het vrijlaten van de Panchen Lama in te dienen.

Nog altijd geliefd

Als twee na hoogste geestelijke leider van Tibet, en de benoemer van de Dalai Lama’s, is de Panchen Lama heel belangrijk voor Tibetanen. De Tibetanen geven niet op. Ze zullen blijven vragen voor zijn vrijlating, en ze zullen hem nog altijd blijven koesteren in hun hart.

0 Vind ik leuk
0 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
11.247 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Bekijk ook

De Tour in Rotterdam

18-jul-2019 - Leuke dingen in de stad

Lees artikel