werkcafe

Erasmus, oudste standbeeld van Nederland

Erasmus standbeeld Rotterdam

Erasmus standbeeld voor de Laurenskerk door Lila

door Lila

Volgende keer, als je bij het Werkcafe langskomt, neem dan even de tijd om naar het standbeeld van Desiderius Erasmus te kijken, de wijsgeer uit Rotterdam. Zeker de moeite waard om te doen nu het weer mooi wordt. Hij heeft net zijn jaarlijkse poetsbeurt gehad en gaat de zomermaanden glimmend door.

Erasmus: Oudste bronzen standbeeld

Dit bijzondere standbeeld is zeker niet ontglipt aan jouw aandacht, maar je wist misschien niet dat het het oudste bronzen standbeeld is van Nederland. Hij stamt uit 1622 en is gemaakt door Hendrick de Keyser, en gegoten door Jan Cornelisz. Ouderogge, op aanraden van Hugo de Groot, destijds pensionaris van Rotterdam.

Erasmus staat te lezen met een groot boek in zijn hand. Kijk hier aandachtig naar als de klok luidt. Volgens een oude fabel, slaat Erasmus een pagina om wanneer het carillon van de St Laurenskerk slaat.

Bedachtzaam blik

Wat zo opmerkelijk is aan dit standbeeld is het gelaat van Erasmus Roterodamus. Het lijkt bijna alsof er leven in zit. Hij wil ons iets vertellen. Hendrick de Keyser wist kennelijk de wijsheid van Erasmus uit te beelden en tot leven te roepen in zijn kunstwerk.

Erasmus standbeeld Rotterdam

Erasmus standbeeld door Lila

Voor wie zich afvraagt wat schuilt achter dit bedachtzame, liefdevolle gezicht kan zich verder verdiepen in zijn geschriften. Erasmus was tegen oorlog en heeft hierover geschreven in  ‘Dulce bellum inexpertis’, letterlijk vertaald als ‘zoet is de oorlog voor de onervarenen’. Zeker een boek dat van toepassing is voor onze tijd.

Begraven tijdens oorlog
Erasmus standbeeld Rotterdam

Erasmus word gepoetst door Lila

Van 1622 tot 1940 stond het standbeeld aan de Grote Markt. Tijdens de oorlog is hij bewaard gebleven in een kuil in de tuin van museum Boijmans van Beuningen. Nadat de oorlog voorbij was, is hij weer opgegraven en geplaatst aan de Coolsingel, waar hij bleef tot 1963. Sinds 1964 staat hij statig aan het Grotekerkplein, wat niet gek is, gezien het feit dat Erasmus ook een opleiding tot priester heeft voltooid.

Gelukkig staat hij tegenwoordig vlakbij de kerk, want anders hoorde hij misschien het carillon niet, en stond hij al de jaren naar dezelfde pagina te staren. Wel saai voor een geleerde als Erasmus.

2 Vind ik leuk
2 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
9.539 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Bekijk ook

De Tour in Rotterdam

18-jul-2019 - Leuke dingen in de stad

Lees artikel