werkcafe

De betekenis van het leven

door: Liesbeth

“Het lot van de mensheid is, dat we zijn veroordeeld tot het zoeken naar betekenis.”

En zo is het. Want wat is het leven zonder betekenis? Een lege huls, een uitzichtloze bestemming, een poel waarin men ronddoolt en zoekende is.

Wanneer de betekenis alleen maar een donkere wolk is en dus compleet verdwenen, dan is er iets ernstig mis. Zelf kan ik hier van meepraten en zonder uit te weiden is dit een vreselijke ervaring. Zodra het beter gaat en je de betekenis van het leven weer ziet en je je gevoel weer terug krijgt kun je je ook weer meer bezighouden met die betekenis. Dan volgt de vraag: “Hoe geef je betekenis aan je leven?” Betekenis in de vorm van een doel voor ogen hebben. Wat kun je betekenen voor iemand in de vorm van hulp, naast iemand staan en er voor iemand zijn (een vriend zijn). En, niet in de laatste plaats, wat kun je betekenen voor jezelf, in de vorm van levensgeluk, vrienden, familie, een carrière etc. Want als je zelf goed in je vel zit en een zekere vorm van geluk ervaart kun je er pas voor anderen zijn. En, soms moet je gewoon een droom hebben. Het streven daarnaar is al een hele stap. Misschien bereik je dat niet meteen, maar elke stap voorwaarts is er één.

vraagtekensSynoniemen

Hoe omschrijven we het woord betekenis? Synoniemen zijn o.a. bedoeling, belang, inhoud, waarde en zin. Het zijn toch wel heel verschillende woorden met een verschillende omschrijving eraan geplakt. Het belang van het leven is vrij basaal. Ben je gezond, heb je te eten, verkeer je niet in een oorlog? Heeft je leven inhoud? Hoe ga je zelf met je leven om en welke invulling geef je er aan. Wat is de bedoeling van het leven? Wat heb je aan het eind van de rit bereikt, wat is jouw uiteindelijke doel? En, als je niet gezond bent (ernstig ziek), wat heeft het leven dan nog voor waarde? En in de meest algemene zin van het woord, heeft je en/of hèt leven zin. Waar zijn wij toe op aard?

De manier waarop

Veel van elkaar verschillende zaken dus. Hoe kan de zoektocht naar betekenis  verlopen en voor ieder is de betekenis van het leven dus ook weer anders. Sommige mensen vinden dat in een religie of een leer (zoals het boeddhisme). Door te mediteren raken zij aan de zin van het leven. Ook zijn er natuurlijk heel praktisch ingestelde mensen, die dit als “zweefkeeserij” bestempelen en zichzelf en de betekenis van het leven vinden in studie en carrière en andere aardse zaken. Staan deze mensen dan lijnrecht tegenover elkaar? Ik denk het niet. Bij ieder mens zit wel een stukje van het één en ook van het ander. Alleen niet 50/50, maar soms 20/80. Het belangrijkste is, dat jij jouw leven betekenis kunt geven en de manier waarop maakt niet zoveel uit. Als het maar niet ten koste van anderen gaat.waar leidt dit leven naartoe

Het is dus voor ieder individu verschillend, maar de zoektocht naar betekenis voor de mensheid in het algemeen zou eenduidig moeten zijn. Helaas is die door allerlei factoren flink zoek geraakt.

0 Vind ik leuk
0 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
2.679 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Bekijk ook

De Tour in Rotterdam

18-jul-2019 - Leuke dingen in de stad

Lees artikel