werkcafe

Training Grip op geld

door: Menno

Het is alweer enige tijd geleden, maar in september werd ik in de gelegenheid gesteld mee te doen aan twee trainingen. Deel één van de training had als titel Grip op geld. Deze training werd gegeven door Ron van der Steene. Deze vrolijke Utrechter heeft in een training die duurde van 10:00 uur tot 16:00 uur verschillende aspecten over het omgaan met geld doorgenomen. Alle deelnemers hadden en hebben te maken met een uitkeringssituatie. Hierdoor zijn er zeer weinig inkomsten tegenover in sommige gevallen een te hoog uitgavenpatroon.

Variabele en vaste lasten

Er werd onder andere stilgestaan bij het onderscheid tussen variabele en vaste lasten. Bij vaste lasten moet je als eerste denken aan de huur/hypotheek. Daarnaast vallen onder de vaste lasten de zorgkosten, energiekosten, water, verwarming. Maar tegenwoordig vallen hier ook onder je telefoonkosten, vaak samen met internet en ook tv. In principe geldt dit niet onder noodzakelijke kosten van levensonderhoud, maar in deze tijd kun je niet zonder je telefoon en internet.
Onder vaste lasten verstaan we ook de kosten voor boodschappen, maar hier kan je vaak wel op bezuinigen. Denk alleen maar aan bijvoorbeeld de Basic producten die je bij Albert Heijn kan kopen ipv van de duurdere merkproducten. Maar ook kun je bezuinigen op je telefoonabonnement en in mindere mate op je energiekosten.

Aan het eind van de middag hebben we een case behandeld waarin een gezin werd geconfronteerd met een behoorlijke inkomensdaling. In deze case bleek dat dit gezin enorm veel mogelijkheden had om geld te besparen of aan de andere kant meer inkomsten te genereren.

Als ik de training op mijn eigen situatie betrek blijkt dat ik goed bezig ben. Eigenlijk kan ik nergens meer echt op bezuinigen. Op zich best wel logisch. Ik moet het immers al zeven jaar doen met een absoluut minimum. Het belangrijkste voor mij is eigenlijk dat alle vaste lasten via een machtiging worden betaald. Hierdoor voorkom ik deurwaarderskosten doordat ik bepaalde rekeningen te laat heb betaald. Want als ik eenmaal met het absolute minimum ook nog eens deurwaarderskosten moet betalen kom ik terecht in een eindeloze cirkel waar ik niet meer uit kan komen.

Toch bedank ik Ron voor de mogelijkheid om aan deze training mee te doen. Het was een leuke training waar ik toch nog enkele tips aan heb overgehouden.

Lees ook eens het artikel

Wie is toch de gewone man?

10 Vind ik leuk
10 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
4.124 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Bekijk ook

De Tour in Rotterdam

18-jul-2019 - Leuke dingen in de stad

Lees artikel