werkcafe

Koken op een budget

Door Ben

Mensen in de bijstand moeten goed letten op hun budget. Eén van de grote vaste maandelijkse uitgaven is eten. Dit is natuurlijk een uitgave waar je niet omheen kunt. Eten moet je toch. Vaak besparen mensen geld door simpele dingen te eten en niet meer de lekkere (en meestal duurdere) ingrediënten te kopen. Zo wordt er half-om-half in plaats van rundergehakt gekocht en hamburger in plaats van biefstuk. Maar goedkoop eten betekent niet dat eten minder lekker is. Als je weet waar je betaalbaar lekkere ingrediënten kunt aanschaffen. En als je kunt voorkomen dat voedsel wordt verspild, dan is het nog steeds mogelijk om lekkere maaltijden te bereiden voor een schappelijke prijs.

Bijstandsgerechten

Eén van de bronnen waar betaalbare recepten zijn te vinden is bijstandsgerechten. Deze website staat vol met betaalbare recepten, tips voor inkoop van ingrediënten en andere bespaartips. Bijstandsgerechten is een marktplaats voor gerechten die met een klein budget bereid kunnen worden. Mensen kunnen zelf ook recepten plaatsen voor gerechten. De recepten zijn verdeeld in gerechten voor € 5,- en voor € 10,- per dag. Bij elk recept staat hoeveel de ingrediënten gemiddeld kosten en voor hoeveel personen dit gerecht is.

Deze website heeft ook een onderdeel waar (bespaar)tips worden gedeeld. Dit zijn tips om betaalbare gerechten te maken bij verjaardagen en feesten. Maar ook tips over de rechten die je hebt. Dit zijn mogelijke hulpprogramma’s van gemeenten, toeslagen van de overheid en andere tegemoetkomingen. Als je zelf een tip hebt, dan kun je deze ook delen via deze website.

Bijstandsgerechten wordt draaiende gehouden door de verkoop van budgetkookboeken. In deze boeken worden behalve recepten ook veel bespaartips beschreven.

Budgetchef

Een andere website met recepten van betaalbare gerechten is budgetchef. Deze website heeft een uitgebreide verzameling van recepten. Zowel voor-, hoofd-, als nagerechten zijn hier te vinden. Ook lunchgerechten en snacks zijn hier te vinden. En een aparte pagina over het zelf kweken van ingrediënten. Op deze website staat echter niet bij elk gerecht de geschatte totaalprijs. Maar in tegenstelling tot bijstandsgerechten.nl zijn hier wel veel meer recepten voor gerechten te vinden. De bedoeling is dat in de toekomst wel bij elk recept een prijsindicatie komt te staan.

Leuke recepten

De website van leukerecepten heeft ook een deel waar goedkopere recepten te vinden zijn. Hier staan recepten die minder dan € 2,- per persoon kosten. Het zijn zeer uiteenlopende recepten voor gerechten. Dus wees niet bang dat hier alleen maar pasta en rijstgerechten staan. Er zijn recepten voor vlees en vis, ovenschotels en salades.

Ten slotte

Als je wat meer op de centjes moet letten is besparen op ingrediënten makkelijk. Maar dit betekent niet dat het eten minder lekker is. Er zijn verschillende plekken waar je lekkere recepten kunt vinden voor betaalbare gerechten. Ik krijg zelf ook ontzettende trek door het bekijken van al deze recepten. Dus doe net zo als ik en begin met koken zodat je straks lekker kunt genieten van een betaalbare maaltijd.

5 Vind ik leuk
5 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
3.478 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Bekijk ook

De Tour in Rotterdam

18-jul-2019 - Leuke dingen in de stad

Lees artikel