werkcafe

Zorgverzekering: overstappen?

Zorgverzekering: overstappen?

Het jaar loopt weer ten einde. Dit betekent dat er weer een nieuwe zorgverzekering gekozen kan worden. Bij je huidige verzekeraar blijven of overstappen? Altijd een lastige opgave. Je wilt natuurlijk zo goedkoop mogelijk uit zijn, maar je wilt ook vergoed krijgen wat je nodig hebt aan zorg. Welk pakket uiteindelijk het beste bij je past is dan ook geheel afhankelijk van je persoonlijke situatie.

Stap uiterlijk 31 december over!!

Indien je wilt overstappen doe dit dan uiterlijk 31 december. Wil je overstappen maar weet je nog niet exact waarheen? Zeg dan in ieder geval uiterlijk 31 december je huidige verzekering op. Je hebt dan nog tot 1 februari om een nieuwe verzekering af te sluiten.

Let op: een verzekeraar kan je mogelijkerwijs als klant weigeren. Je wilt de definitieve beslissing of je geaccepteerd bent vóór 1 februari binnen hebben. Houd er rekening mee dat deze beslissing enige tijd in beslag kan nemen.

Hoe kies ik het juiste pakket?

In het algemeen is het allereerst belangrijk om voor jezelf op een rijtje te hebben wat voor zorg je nodig hebt, of denkt nodig te hebben. Wees hierbij realistisch, je wilt je niet onnodig verzekeren voor zorg waar je uiteindelijk toch geen gebruik van gaat maken. Vervolgens ga je kijken welke aanvullende pakketten bij welke verzekeraars hierin voorzien. Als je dat op een rijtje hebt kun je vervolgens gaan vergelijken om te kijken waar je het goedkoopst uit bent.

Verhoging eigen risico

Als je geen tot heel erg weinig zorg behoeft dan kan het eventueel lonen om een hoger eigen risico  (verplicht+vrijwillig) te nemen. Hiermee gaat je maandpremie namelijk omlaag. Houdt er dan wel rekening mee dat mocht je opeens toch zorg nodig hebben je dus (onverwachts!) een hoog bedrag moet gaan betalen. Als je inkomen niet zo hoog is dan kan dit natuurlijk tot een erg vervelende situatie leiden. Nu kan dit bedrag in veel gevallen wel gespreid betaald worden, maar toch, het is en blijft een groot bedrag. Helaas is het onmogelijk om te voorspellen of je dit jaar onverwachts zorg nodig gaat hebben. Hier zit een groot risico aan vast dus en gokken met je gezondheid is natuurlijk niet verstandig.

VGZ Rotterdampakket

Een voorbeeld van een pakket met een wat hogere premie maar een laag eigen risico is het zogeheten VGZ Rotterdampakket. De premie per maand is 162,42 euro. Voor mensen met een inkomen van maximaal 110% van het bijstandsniveau is dit bedrag 152,42 euro. Dit bedrag is vrij hoog, zeker als je geen tot weinig zorg nodig hebt. Maar daar staat dan dus wel weer een laag eigen risico tegenover van 50 ipv 385 euro. Dus mocht je zorg nodig hebben dan kom je met dit pakket in ieder geval nooit onverwachts voor hoge kosten te staan.

Een ander voordeel van dit pakket is dat het een non-selectieve topdekking betreft. Topdekking houdt in dat de aanvullende verzekering van dit pakket zeer uitgebreid is, er wordt heel veel vergoed met dit pakket. Non-selectief houdt in dat iedereen welkom is bij deze verzekering. Andere verzekeringen kunnen je namelijk uitsluiten. Lees: je gaat ze teveel geld kosten. Dat gezegd hebbende valt de prijs behoorlijk mee, zeker als je (zeer) zorgbehoevend bent.

Meer info

Voor meer info en advies over zorgverzekeringen zie de website van de Consumentenbond:
https://www.consumentenbond.nl/zorgverzekering/koopadvies
Hier kun je ook een link vinden naar de zorgvergelijker van de Consumentenbond.

0 Vind ik leuk
0 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
2.463 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Bekijk ook

De Tour in Rotterdam

18-jul-2019 - Leuke dingen in de stad

Lees artikel