werkcafe

Schuldhulpverlening voorkomen

Door: Edwin

Het thema schuldhulpverlening is (helaas) voor steeds meer mensen onderdeel van het dagelijkse leven. En dat is op z’n zachtst gezegd echt niet leuk. Je staat onder curatele; je bent niet meer de baas over het geld wat maandelijks op jouw rekening binnenkomt…

Inmiddels alweer een flink aantal jaren geleden zat ik in een positie waarbij ik gemakkelijk bij de kredietbank terecht had kunnen komen: Ik had betalingsachterstanden, ik had dus schulden en ik had daarbij ook nog eens een zeer chaotische administratie. Die ‘administratie’ was eigenlijk niet meer dan een enorme berg van papier en ongeopende post. Iedere brief die binnenkwam gaf mij meer en meer angst en verdween vaak in die berg. Ik had dagen dat ik die berg afdekte met een dekbedovertrek zodat ik de puinhoop niet meer hoefde te zien. En gek genoeg voelde dat soms ook heel goed: Ik kon mezelf even voor de gek houden en even vergeten dat ik in een steeds benauwdere situatie terecht begon te komen.

Nou kon ik het ergste op het laatste moment nog wel voorkomen door de zoveelste aanmaning (en soms dwangbevel) te betalen. Dat ging dan dikwijls weer in hele lange termijnen waarbij ik maandelijks niet veel meer overhield. En ik ging steeds vaker het ene gat met het andere dichten. Dat gaf nog eens extra veel stress. Ik raakte het overzicht steeds meer kwijt en had totaal niet het gevoel dat ik de controle had over mijn financiële huishouden. Dat gevoel vond ik echt niet fijn. Het idee van de kredietbank en onder curatele geplaatst worden was voor mij echt vreselijk.

Hulp zoeken

Ik besloot daarom al mijn moed te verzamelen en op het internet te zoeken naar hulp. Ik vond al snel een link naar Humanitas. Ik denk dat de meeste mensen wel van Humanitas hebben gehoord, maar ik wist zelf niet dat ze ook hulp aanbieden bij je administratie.

thuis-administratie-humanitasHier is een link naar de website van Humanitas: https://www.Humanitas.nl/programmas/thuisadministratie/

Het idee is dat een vrijwilliger (tijdelijk) bij je thuiskomt en jou helpt met het op orde brengen van je administratie. Samen probeer je orde te scheppen in de chaos.

Allereerst zal iemand van Humanitas bij jou thuis op gesprek komen om naar jouw situatie en mogelijkheden te kijken. Daarna wordt er een vrijwilliger aan jou gekoppeld die je verder zal gaan helpen.

Tijdens dat proces kan alsnog overwogen worden om naar de kredietbank te stappen maar dit kan dikwijls voorkomen worden door de hulp die je krijgt van Humanitas.

Het is overigens ook noodzakelijk om een goed overzicht te hebben van je financiële huishouden voordat je kan worden geholpen bij de kredietbank!

De schaamte is soms groter dan het probleem zelf

Ik vond het echt doodeng om iemand bij mij naar binnen te laten. En die angst ging echt veel verder dan alleen maar even de deur opendoen en een kopje koffie zetten. Het confronteerde mij glashard met de staat van mijn huis en mijn hoofd. De schaamte was groter dan de berg papier die ik inmiddels had verzameld.

De allereerste keer dat de vrijwilliger langs kwam was ik echt vreselijk nerveus. Ik was op dat moment in mijn leven alleen en er kwamen ook niet heel veel mensen over de vloer. En daar staat dan ineens een vreemde op de stoep die graag naar binnen wil om mij te helpen. Psychisch was dit voor mij toen ook zwaar want ik had toen nog heel veel last van mijn angststoornis. Maar tot mijn opluchting was het een ontzettend vriendelijke man die zich aan mijn voorstelde als Cinthus. Een afkorting van Hyacinthus. Een mooie naam die ik tot dat moment nog nooit eerder had gehoord.

Cinthus zal vast van alles gedacht hebben over de staat van mijn huis maar hij wist mij met zijn vriendelijkheid al snel gerust te stellen. Ik merkte dat ik hem kon vertrouwen.

Hij bood mij aan om die berg papier samen te doorlopen maar het leek mij goed om de eerste stappen zelf te zetten: Ik heb de hele berg doorgespit en alles grof gesorteerd. Daarna is hij stap voor stap samen met mij alles gaan doornemen en hebben we mijn administratie op orde kunnen krijgen.

Hij maakte allereerst zelf een overzicht in Excel met al mijn inkomsten en uitgaven en dat overzicht alleen al gaf mij een rust die ik niet eerder had ervaren. Ik zag wat er binnen kwam en ik zag wat er uitgegeven werd.

Ik kon toen ook kritisch gaan kijken naar dingen als telefoonkosten, abonnementen en allerlei andere uitgaven die ik wellicht kon stopzetten of verlagen. En eigenlijk viel het qua uitgaven uiteindelijk reuze mee en was er genoeg om alle vaste lasten te betalen en genoeg over te houden voor boodschappen. Het was niet veel, maar het was genoeg. De schaamte en het blijven wegstoppen had er voor gezorgd dat het probleem in mijn hoofd vele malen groter leek dan het in werkelijkheid was.

Uiteraard heeft het wel een flinke periode gekost om al de achterstallige betalingen weer glad te strijken maar dit is met zijn hulp samen wel gelukt!

Alles zelf in de hand

Iets wat ik toen ook heb gedaan was het blokkeren van mijn rekening voor automatische incasso’s. Mijn bank vond dit eerst een vreemd verzoek, maar vond mijn motivatie heel duidelijk (te vaak over het limiet in het rood geeft weer extra problemen en kosten). Het is inmiddels al een aantal jaren zo en ik ben er nog steeds blij mee.

Die blokkade lijkt misschien voor veel mensen helemaal niet handig, maar voor mij is het echt een uitkomst. Ik moet op dit moment rondkomen van een minimaal inkomen en als een ziektekostenverzekeraar of andere instantie ineens onaangekondigd een groot bedrag van mijn rekening haalt dan heb ik een probleem.

Ik betaal dus alles iedere maand handmatig. Dit doe ik altijd tijdig aan het einde van de maand nadat de centjes binnen zijn gekomen. Ook dit lijkt misschien voor sommige mensen heel omslachtig en ik weet ook heel goed dat het veel makkelijker kan via geagendeerde betalingen in de bankieren-app, maar voor mij is het iedere maand een gezond (en ook nog wel spannend) ritueel dat me rust geeft. Ik voel me weer kapitein op mijn eigen schip.

De automatische incasso blokkade heeft ook nadelen: Zilveren Kruis wil met mij geen betalingsregelingen treffen voor bijvoorbeeld eigen risico rekeningen. Een vereiste bij betalingsregelingen bij Zilveren Kruis Achmea is dat je maandelijkse premie via automatische incasso geschied. Persoonlijk vind ik dit absurd, en zou ik graag zien dat men zich wat flexibeler zou opstellen naar mensen zoals ik. Maar de regels zijn nu eenmaal duidelijk en ik heb nu dankzij de hulp ook het overzicht, de mogelijkheden en de verantwoordelijkheid om dit via andere wegen op te lossen.

Dankwoord

Het is inmiddels alweer een aantal jaren geleden maar ik zou graag Humanitas en met name Cinthus nog eens extra willen bedanken voor de hulp die ik kosteloos heb gekregen. Het raakt mij diep dat iemand dit belangeloos voor mij heeft willen doen. Het heeft mijn leven een stuk gemakkelijker gemaakt!

 

2 Vind ik leuk
2 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
4.558 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Bekijk ook

De Tour in Rotterdam

18-jul-2019 - Leuke dingen in de stad

Lees artikel