werkcafe

Interview mr. Dinie Martens van Delfshaven Advocaten

Door Laura

Je doet bijvoorbeeld een aanvraag voor een WWB uitkering, ontvangt wat later opeens een afwijzing op basis van een voor jou ongegronde reden. Wat nu? Hoe ga je hiertegen in bezwaar? Aan dit Juridische Dossier voegen we natuurlijk ook een artikel toe dat informatie biedt over de juridische weg die men samen met een advocaat kan lopen in het geval van een bezwaar dat men wil indienen.

Bezwaar versus klacht

Om te beginnen is een bezwaar niet hetzelfde als een klacht. Een klacht dient men in bij de gemeente, bij het college van B&W, en gaat meestal over praktische zaken waarbij de gemeente in gebreke blijft. Bijvoorbeeld, de telefoon wordt niet opgenomen terwijl men de plicht heeft binnen 24 uur terug te bellen. Of het betreft foute postbezorging, klantmanagers die geen contact opnemen of anders.

Een bezwaar komt voort uit een beslissing die de gemeente gedaan heeft. Dat kan een afwijzing zijn of een vordering of een maatregel. Om hiertegen in bezwaar te gaan volgt men de juridische weg.

Een beslissing is te herkennen aan de opmerking die onderaan staat vermeld: Niet eens met deze beslissing? Dan kunt u binnen zes weken een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders.

Bezwaar indienen

Een bezwaar indienen: dat is een route welke men alleen kan lopen maar het is natuurlijk aan te raden om de instanties in te schakelen die juridische hulp en informatie bieden.

In dit geval kan men het beste eerst, en zo snel mogelijk na de gemeentelijke beslissing, contact op nemen met het Juridisch Loket.
Zij adviseren wat in het betreffende geval de juiste weg is en bieden ook juridische hulp.
Het Juridisch Loket kan iemand doorverwijzen naar een advocaat die gespecialiseerd is in het procederen op het gebied van sociale zekerheid.
De advocaat maakt vaak deel uit van een advocatenkantoor waar meerdere advocaten volgens eigen specialiteit juridische hulp bieden. Dat kan zijn hulp bij problemen met de sociale dienst, uitkeringen, werkgevers of verhuurders.

Ten eerste zal de zaak waar men tegen in bezwaar gaat een minimum belang van 500 euro moeten hebben. Voor minder wordt geen zaak aangespannen. Dan volgt een ander en belangrijke aspect: een proces aanspannen kan kosten met zich meebrengen. De proceskosten hangen af van verschillende factoren. De hoogte van het inkomen en het eigen vermogen spelen hierbij een grote rol.

Gefinancierde rechtsbijstand

Men kan in aanmerking komen voor gefinancierde rechtsbijstand. Dat is een bijstand die wordt betaald door de overheid zodat ook degenen met een relatief laag inkomen een proces kunnen aangaan. Om financiële verrassingen te voorkomen zal de advocaat aan de hand van inkomstengegevens bekijken of men in aanmerking komt voor gefinancierde rechtsbijstand. Neem daarom documenten als legitimatiebewijs, jaaropgave en belastingaanslag van twee jaar geleden mee naar de advocaat. Dat jaar wordt als uitgangspunt genomen voor toekenning van rechtsbijstand.

Het belastbaar inkomen van twee jaar geleden mag niet hoger zijn dan:
alleenstaanden 25.200 euro
gezinnen 35.600 euro
Het vermogen mag niet hoger zijn dan 20.785 euro per persoon.
De vermogengrens wordt verhoogd in geval van minderjarige kinderen met 2.779 euro per kind.

Mocht men aan deze norm voldoen dan kan men gefinancierde rechtsbijstand aanvragen via de advocaat. Aan de hand van de gegevens die bekend zijn bij gemeente en de Belastingendienst wordt uiteindelijk door de Raad voor Rechtsbijstand bepaald of men deze rechtsbijstand ook daadwerkelijk krijgt. De Raad voor Rechtsbijstand zorgt ervoor dat mensen met een laag inkomen een bijdrage in de advocaatskosten kunnen krijgen.

Eigen bijdrage

Men betaalt in alle gevallen een eigen bijdrage in de proceskosten aan de advocaat.
Deze bijdrage is afhankelijk van het inkomen en verschilt daardoor in hoogte. Vraag eerst een verwijzing, voor de vergoeding van eigen bijdrage, aan bij het Juridisch Loket. Want alleen dan komt men daarna in aanmerking voor vergoeding van de eigen bijdrage door de gemeente.
Vervolgens vraagt men de vergoeding aan bij de gemeente door middel van Bijzondere Bijstand. (BBZ). Hierdoor bestaat de kans dat een procedure zelfs gratis kan worden. Aan de procedure is alleen een eigen bijdrage en in beroep griffierecht verschuldigd, daar kan men bijzondere bijstand voor krijgen.
In het bestuursrecht is geen sprake van een proceskostenveroordeling richting cliënt, dat is wel het geval bij dagvaardingsprocedures.
Informeer bij de advocaat hierover voordat een zaak gestart wordt.

Relevante informatie

Bij iedere beslissing van de gemeente die men wil aanvechten is een nieuwe aanvraag nodig. Een zaak wordt behandeld over één beslissing.

Als men een periode zonder inkomsten leeft dan is het aan te raden om een betalingsregeling te treffen met de verhuurder. Een goede relatie met verhuurder zal hierbij essentieel zijn. Doe datzelfde ook met de energieleverancier. Zij hebben ruimte om een betalingsregeling te treffen in een periode van financiële malaise.
De zorgverzekeraars hebben die ruimte niet. Zorg ervoor dat de maandelijkse premies betaald worden. Zorgverzekeraars kunnen hoge boetes opleggen bij het niet nakomen van betalingen die men overigens niet of nauwelijks kan aanvechten.

SoZaWe heeft het recht om navraag te doen waar men van geleefd heeft in een periode zonder inkomsten. Zorg voor bewijs daarvan. Een financiële lening die ook duidelijk als zodanig aantoonbaar is geldt niet als bron van inkomsten.
Als men een woning deelt maar wel een eigen huishouden heeft dan is het belangrijk om dat aan te kunnen tonen om in aanmerking te komen voor een uitkering.
Laat zien bij huisbezoek dat ieder een eigen koelkast heeft, voorraadkast, bed, toiletspullen en heel belangrijk: eigen administratie.
Is dit niet duidelijk dan wordt het moeilijk om een zaak aan te spannen. Bewijsmateriaal is hierbij essentieel.

Meer informatie over rechtsbijstand en eigen bijdrage vind je via deze website van de overheid:http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/rechtspraak-en-geschiloplos…

Met dank aan mr. Dinie Martens van Delfshaven Advocaten te Rotterdam.
Westzeedijk 525-527
3024 EL Rotterdam
tel: 010-425 53 11
fax: 010-425 72 45
email: martens@delfshavenadvocaten.nl
website: www.delfshavenadvocaten.nl

0 Vind ik leuk
0 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
2.378 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Bekijk ook

De Tour in Rotterdam

18-jul-2019 - Leuke dingen in de stad

Lees artikel