werkcafe

Enig bezwaar?

Je hebt je werk verloren. Je hebt te maken met allerlei gevolgen op het vlak van het vinden van werk en het regelen van je financiën. Daarnaast word je ook nog eens geconfronteerd met de impact van het werkloos zijn op je privéleven. De procedure betreffende het aanvragen van een uitkering is op deze site al eerder uit de doeken gedaan onder de titel ‘WerkLoont’. Je hebt een uitkering aangevraagd en toegewezen gekregen en wil je concentreren op het aanpassen aan de nieuwe omstandigheden.

Besluit of beschikking

Een besluit of een beschikking van de gemeente waar jij woont, kan opeens roet in het eten gooien. Zo kan, van de ene op de andere dag, jouw uitkering worden stopgezet. Of kan een ouder die, met het oog op de zorgplicht voor een kind, een verzoek heeft ingediend om een ontheffing te krijgen van zijn of haar arbeidsplicht, een antwoord krijgen in de vorm van een afwijzende beschikking. Daar sta je dan. Je wordt nu geacht werk te zoeken en te vinden. Wat nu?

Tegen die beschikking wil je iets doen. Je moet dan binnen zes weken nadat je die beschikking hebt ontvangen de gemeente aanschrijven. Die moet het bezwaarschrift uiterlijk aan het eind van die zes weken binnen hebben, of als je het per post hebt verstuurd binnen zeven weken. Als het kan, stuur je een kopie van het besluit mee.

Bezwaarschrift

De wet stelt dat deze brief, het bezwaarschrift, in ieder geval jouw naam en adres en de datum waarop je het bezwaarschrift hebt geschreven, moet vermelden. Verder moet je het besluit waartegen je in bezwaar gaat, omschrijven en aangeven op welke gronden je dat doet.

De wet zegt dat de gemeente binnen zes weken nadat de termijn voor het indienen van je bezwaarschrift is verstreken, beslist. Rotterdam houdt een termijn van vier weken aan. Deze beslistermijn kan door het bestuursorgaan met nog eens zes weken worden verlengd. Voor dat er beslist wordt, kan je uitgenodigd worden om te worden gehoord. De beslissing die je wordt toegezonden moet goed gemotiveerd zijn. Samengevat kan het dus wel 3 maanden duren voor je een antwoord krijgt op jouw bezwaarschrift!

Mocht je het niet eens zijn met de beslissing op het bezwaarschrift dan kan je daartegen in beroep gaan bij de sector bestuursrecht van de rechtbank. De procedure is eender zoals hierboven beschreven bij het bezwaarschrift tegen het besluit dat je aanvecht. De sector bestuursrecht van de rechtbank beslist binnen 16 weken (vier maanden!) na het vervallen van de termijn waarvoor je het beroep had moeten aantekenen.

Beslissing

De beslissing van de sector bestuursrecht van de rechtbank moet berusten op een goede motivatie. In sommige gevallen kan er, voordat de beslissing is gevallen, advies zijn gevraagd aan een commissie. Wanneer de uiteindelijke beslissing afwijkt van wat deze commissie heeft geadviseerd, dan moet ook duidelijk worden gemaakt waarom en waarin de sector bestuursrecht van de rechtbank afwijkend heeft beslist. Zo spoedig mogelijk na het bekendmaken van de beslissing, wordt hiervan de gemeente die het besluit heeft genomen, op de hoogte gesteld.

Cassatie

Tegen deze uitspraak staat nog beroep in cassatie open bij de Centrale Raad van Beroep in Utrecht. De termijn is twaalf weken waar binnen dit kan gebeuren.

Mocht de gemeentelijke instantie niet op tijd beslist hebben of ben je ontevreden over de afwikkeling van jouw bezwaar dan kan je je klacht voorleggen aan de ombudsman. Rotterdam heeft, met nog andere steden, een eigen gemeentelijke ombudsman. Je MOET de voorgaande stappen dan wel ondernomen hebben en geen gelijk hebben gekregen. De gemeentelijke ombudsman behandelt alleen klachten over individuele zaken waarvoor verder geen beroep bij de rechter meer mogelijk is. (www.ombudsmanrotterdam.nl).

Voor mensen die vinden dat ze onheus door de gemeente behandeld zijn, en hulp zoeken voor het in bezwaar komen tegen de Gemeente, is er het Juridisch Loket. Daar kan men terecht voor gratis advies, of, wanneer je ze telefonisch benadert, voor 10 cent per minuut. Gemiddeld duurt een gesprek 10 minuten.

Op de website van het Juridisch Loket (www.juridischloket.nl) kan je meer informatie over deze rechtshulp vinden. Binnenkort verschijnt er een artikel over deze organisatie op onze website. Hou het in de gaten!

0 Vind ik leuk
0 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
1.998 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Bekijk ook

De Tour in Rotterdam

18-jul-2019 - Leuke dingen in de stad

Lees artikel